Οι 23 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που κατατάχθηκαν ανάμεσα στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είχαν συνολική καθαρή περιουσία 339 δισ. δολαρίων στις 23 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή μια μέρα πριν από την εισβολή των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ η σύγκρουση κάθε άλλο παρά οδηγείται σε λύση, οι πλούσιοι της Ρωσίας έχουν χάσει 67 δισ. δολάρια συνολικά, δηλαδή το 20% της περιουσίας τους, καταγράφοντας υπερτετραπλάσιες απώλειες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δισεκατομμυριούχους της λίστας του Bloomberg.
Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο βασικός ιδιοκτήτης της Severstal, μιας από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ρωσίας. Μετά την εισβολή έχουν κάνει φτερά 6,7 δισ. δολάρια από την καθαρή του περιουσία. Με εκτιμώμενη περιουσία 19,8 δισ. δολάρια, εξακολουθεί ωστόσο να είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος είναι άλλος ένας μεγιστάνας του χάλυβα, ο Βλαντιμίρ Λίσιν. Ο πρόεδρος της Novolipetsk Steel έχασε 5,8 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο και η περιουσία του ψαλιδίστηκε σε 20,5 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, ο Αντρέι Γκούριεφ έχει κερδίσει 2,1 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου, χάρη στην άνοδο της τιμής της μετοχής της PhosAgro, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φωσφορικών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και η οικογένειά του είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.
Ωστόσο, μια ανάλυση των μεταπτώσεων στις περιουσίες που διατηρούν οι Ρώσοι μεγιστάνες δείχνει ότι οι αρκετοί γύροι διάσπαρτων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας είχαν περιορισμένο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, η συνολική καθαρή περιουσία των δισεκατομμυριούχων έπεσε στο πιο χαμηλό σημείο μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, στα 248 δισ. δολάρια στις 9 Μαρτίου 2022, χάνοντας 92 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτοτε, τα μεγέθη διατηρούνται χωρίς θεαματικά σκαμπανεβάσματα.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να θέσει προς πώληση τα πολύτιμα υπάρχοντά του στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Ο Μιχαήλ Φρίντμαν είπε ότι «σοκαρίστηκε» μόλις του εξήγησε ο δικηγόρος του ότι κυρώσεις σημαίνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση λογαριασμών. Το 78μετρο σούπερ γιοτ Tango του Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, αξίας 90 εκατ. δολ., κατασχέθηκε από την Ισπανία κατόπιν εντολής των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο.
Πιο πρόσφατα, οι αρχές των ΗΠΑ προσπάθησαν να εντοπίσουν έργα τέχνης που αγοράστηκαν ή πουλήθηκαν από κορυφαίους Ρώσους μεγιστάνες. Ο Αμπράμοβιτς, ο Βέκσελμπεργκ και ο Αντρέι Μελνιτσένκο ήταν μεταξύ εκείνων που πρόσφατα δέχτηκαν σχετική κλήτευση από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης, μεταδίδει το Bloomberg.