Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδία: Θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και χωρίς τη Σουηδία

«Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία δώσουν το "ok", θα γίνουμε μέλη της Συμμαχίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας. «Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αφήνουμε πίσω τη Σουηδία», για την ένταξη της οποίας έχει αντιρρήσεις η Αγκυρα, «αλλά τι να κάνουμε...».

Φινλανδία: Θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και χωρίς τη Σουηδία

Η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εφόσον λάβει τις τελευταίες εκκρεμείς επικυρώσεις της υποψηφιότητάς της, ανεξάρτητα από την αντίστοιχη πρόοδο που έχει σημειώσει η Σουηδία προς τον ίδιο στόχο, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.

Το κοινοβούλιο του Ελσίνκι προχωρά σε μια εσωτερική διαδικασία για την επικύρωση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, εγείροντας το ερώτημα εάν οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αν και οι δύο υπέβαλαν αίτηση για ένταξη την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στην είσοδο της Σουηδίας, ενώ δεν έχει πρόβλημα πλέον με την ένταξη της Φινλανδίας.

«Το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απόφασή του και, εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν, θα γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Νινίστο σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Οι Φινλανδοί βουλευτές θα ψηφίσουν για το θέμα στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Νιινίστο διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η Φινλανδία αφήνει πίσω τη γείτονά της.

«Στο βαθμό που εξαρτάται από μας, θα πάμε χέρι χέρι, αλλά η Τουρκία έχει την επικύρωση στα χέρια της και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό», είπε. 

Οι συνομιλίες των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία θα ξαναρχίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, είπε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι είναι «αισιόδοξος» πως και οι δύο χώρες θα έχουν γίνει μέλη μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.

Η ουγγρική Βουλή θα ξεκινήσει την αντίστοιχη συζήτηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ την 1η Μαρτίου, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος hvg.hu.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v