Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδυναμώνονται οι δεσμοί Ρωσίας-Κίνας

Δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία διαρκείας, στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΚ στο Κρεμλίνο. «Οι σχέσεις μας δεν υποκύπτουν στις πιέσεις τρίτων μερών, αντέχουν».

Ενδυναμώνονται οι δεσμοί Ρωσίας-Κίνας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι, διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, δεσμεύτηκαν να «ενισχύσουν» τους δεσμούς Μόσχας-Πεκίνου σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, δύο μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εν μέσω κινεζικών διπλωματικών πιέσεων για τερματισμό της σύγκρουσης.

«Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας έχουν αντέξει την πίεση της διεθνούς κοινότητας και αναπτύσσονται με πολύ σταθερό τρόπο στο πλαίσιο μιας πολύ περίπλοκης, μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης», είπε ο Γουάνγκ στον Ρώσο πρόεδρο, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η επίσκεψη, η πρώτη από υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή, υπογραμμίζει πώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει εμβαθύνει τη σχέση του με τον Ρώσο ομόλογό του καθώς η εισβολή σέρνεται στο δεύτερο έτος της.

Το Πεκίνο έχει παράσχει οικονομική σανίδα σωτηρίας στη Μόσχα σε περιβάλλον δυτικών κυρώσεων, ενισχύοντας τόσο τις αγορές ρωσικής ενέργειας όσο και τις προμήθειες εξαρτημάτων προς αντικατάσταση των δυτικών εισαγωγών.

Ο Γουάνγκ είπε ότι η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία «δεν υποκύπτει στην πίεση τρίτων μερών», επειδή «έχουμε πολύ ισχυρά θεμέλια στην οικονομία, στην πολιτική και στον πολιτισμό», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε την πολιτική μας αποφασιστικότητα στο πλευρό της Ρωσίας, να εμβαθύνουμε την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη στρατηγική συνεργασία, να επεκτείνουμε την αμφίπλευρη και πολυεπίπεδη συνεργασία στην πράξη, ώστε με εποικοδομητικό τρόπο να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των χωρών μας και να προωθήσουμε την ανάπτυξη ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Κινέζος διπλωμάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v