Στη Γερμανία θέλει να μείνει ένας στους τέσσερις Ουκρανούς πρόσφυγες

Το 1.000.000 πλησιάζουν οι εκτοπισμένοι που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα. Πάνω από επτά στους 10 διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου. Έρευνα.

Στη Γερμανία θέλει να μείνει ένας στους τέσσερις Ουκρανούς πρόσφυγες

Περισσότεροι από 960.000 Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία από την αρχή του πολέμου. Ένας στους τέσσερις θα ήθελε να μείνει στη χώρα μόνιμα, ενώ το 34% φιλοδοξεί να επιστρέψει μετά το τέλος του πολέμου στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Πρόσφυγες από την Ουκρανία στη Γερμανία» της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων, από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν έρθει στη Γερμανία τουλάχιστον 962.000 Ουκρανοί, οι οποίοι αποτελούν τώρα το 1,2% του συνολικού πληθυσμού και τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα μεταναστών μετά τους Τούρκους.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το 80% των ενηλίκων Ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες. Από αυτές τρεις στις τέσσερις βρίσκονται εδώ χωρίς σύντροφο, οι μισές με παιδιά. Το 96% ανέφερε ως αιτία φυγής τον πόλεμο και, ως λόγο επιλογής της Γερμανίας, το 60% ανέφερε τους συγγενείς και φίλους που ζούσαν ήδη στη χώρα, το 29% τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 22% το σύστημα πρόνοιας, το 12% το εκπαιδευτικό σύστημα, το 12% την κουλτούρα υποδοχής και το 10% την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας. Το 74% των Ουκρανών που συμμετείχαν στη μελέτη ζει σε καταλύματα για πρόσφυγες και το 17% σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 72% των προσφύγων από την Ουκρανία κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου, ωστόσο μόνο το 4% είχε ήδη καλή γνώση γερμανικών. Οι μισοί πάντως παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας, ενώ το 17% σε ηλικία εργασίας εργάζεται και το 59% των παιδιών άνω των τριών ετών πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. Το 26% δηλώνει ότι θέλει να μείνει στη Γερμανία για πάντα, το 11% «για λίγα χρόνια» και το 2% «για έναν χρόνο, το πολύ». Το 34% θέλει να μείνει στη Γερμανία μόνο μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σχετικά με τις ανάγκες των Ουκρανών προσφύγων, οι περισσότεροι ζητούν υποστήριξη στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, στην αναζήτηση εργασίας, στην πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και στην εύρεση στέγης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v