Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες χώρες στηρίζουν Ουκρανία, ποιες Ρωσία και γιατί

Εκτός από την περίφημη Δύση και την επικρατούσα θέση στον ΟΗΕ, υπάρχουν στον κόσμο τόσο οι υποστηρικτές της Ρωσίας όσο και οι τρίτες χώρες, αλλά όχι ουδέτερες. Μια περιδιάβαση στις πέντε ηπείρους, με κοινό παρονομαστή το Ουκρανικό.

Ποιες χώρες στηρίζουν Ουκρανία, ποιες Ρωσία και γιατί

Στην Ρωσία πρέπει να επιβληθούν καταδίκες και κυρώσεις, ενώ στην Ουκρανία πρέπει να υπάρξει βοήθεια, πολιτική και στρατιωτική. Αυτή είναι η επικρατούσα θέση στον κόσμο της Δύσης, ωστόσο δεν έχουν λάβει αυτή τη θέση όλες οι χώρες στον κόσμο. Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, οι απόψεις διίστανται από χώρα σε χώρα.

Μια από τις «αποδείξεις» είναι οι Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου 2022 και τον περασμένο Οκτώβριο, όπου το θέμα συζήτησης ήταν η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η απόπειρα παράνομης προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Υπήρξε μεγάλη διαφορά στις θέσεις των χωρών, καθώς τον περασμένο Μάρτιο 141 χώρες καταδίκασαν την Ρωσία, 5 ψήφισαν κατά της καταδίκης, ενώ 35 απείχαν. Το μεγαλύτερο μέρος των χωρών του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση.

Υπάρχουν 3 είδη χωρών όσον αφορά την άποψη για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεγάλο ρόλο με τις απόψεις τους παίζουν η Κίνα και η Ινδία, καθώς ο πληθυσμός του αγγίζει το 37-40% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπάρχει η κατηγορία των «δυτικών» με περιοχές και χώρες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, και τον Καναδά, ως την Ωκεανία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που καταδικάζουν την Ρωσία και ζητούν κυρώσεις και καταδίκες, ενώ την ίδια στιγμή παρέχουν όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Υπάρχει και η μικρή κατηγορία χωρών που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας, όπως η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Ερυθραία και η Συρία.

Υπάρχει και η σχετικά μεγάλη κατηγορία χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία, ωστόσο αποδοκίμασαν την εισβολή της Ρωσίας. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν και η Νότια Αφρική, αλλά και η Βραζιλία με την Τουρκία τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης. 

Με τη Ρωσία ή την Ουκρανία: Οι θέσεις των «μεγαλύτερων» χωρών 

Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι έσπευσαν πρώτοι στην οικονομική αλλά και «πολεμική» στήριξη της Ουκρανίας είναι επειδή η χώρα βρίσκεται στην Ευρώπη, δηλαδή πολύ κοντά τους. Χώρες όπως της Λατινικής Αμερικής είναι αρκετά μακριά ώστε να πάρουν θέση και να επιβάλουν κυρώσεις προς του Ρώσους. Χώρες όπως η Υεμένη και το Κονγκό συμμερίζονται αυτή την άποψη. Η Κίνα και η Ινδία ίσως απείχαν από την ψηφοφορία στις 2 Μαρτίου διότι πλέον μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τη Ρωσία σε πιο φτηνή τιμή, τώρα που οι άλλες χώρες δεν αγοράζουν τίποτα από τους Ρώσους.

Στην Αφρική, τα πράγματα είναι περίεργα όσον αφορά το θέμα. Χώρες όπως το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο τάχθηκαν υπέρ της Ρωσίας μόνο και μόνο για να εναντιωθούν στη Γαλλία. Επίσης, μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η Ρωσία προπαγανδίζει ότι η Δύση συνεχώς εκμεταλλεύεται τις τριτοκοσμικές χώρες και ιδιαίτερα την Αφρική.

Χώρες όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν εξαρτώνται από το σιτάρι των Ρώσων μέσω του εμπορίου, μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές στη χώρα τους. Οπότε δεν θα τους συνέφερε καθόλου να ταχθούν ενάντια στη Ρωσία.

Η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες που ναι μεν «καταδίκασαν» την επίθεση, αλλά απείχαν από την ψηφοφορία, ωστόσο οι κινήσεις της πριν από την έναρξη του πολέμου έδειχναν πως ίσως να έπαιρνε το μέρος των Ρώσων, καθώς μάλιστα τους είχε αποκαλέσει «φίλους». Είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και λίγο πριν την εισβολή ο Κινέζος πρόεδρος είχε καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν  στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

Η Ινδία επίσης απείχε από την ψηφοφορία, λόγω του ότι η Ρωσία είχε ταχθεί υπέρ της στο ζήτημα του Κασμίρ ενώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη χώρα. Επίσης, τώρα που η τιμή του ρωσικού πετρελαίου μειώνεται, η Ινδία θα κοιτάξει να επενδύσει σ' αυτό, ειδικά τώρα που έχει αρχίσει και αναπτύσσεται οικονομικά.

Το Ισραήλ επίσης δεν μπορεί να πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας. Αιτία οι σχέσεις των δύο χωρών, οι ιστορικοί δεσμοί τους, οι εκατέρωθεν κοινότητες, αλλά και η «ανοχή» στις επιχειρήσεις στη Συρία. Ωστόσο, το τελευταίο καιρό ακούγεται πως το Ισραήλ θα παραχωρήσει όπλα στους Ουκρανούς, όμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Η Τουρκία, παρόλο που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπάθησε από την αρχή του πολέμου να κρατήσει τη θέση του μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Κράτησε μέχρι στιγμής καλές σχέσεις και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία.

Το Ιράν έχει επιλέξει ήδη πλευρά, έχοντας ταχθεί υπέρ της Ρωσίας. Απείχε από την ψηφοφορία για την καταδίκη της επίθεσης, ενώ προμηθεύει στη Ρωσία μη επανδρώμενα αεροσκάφη και μάλιστα θα κατασκευάσει εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τέτοιων ειδών αεροσκάφη στη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις χώρες που οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο καλές. Παρόλο που δεν έχει πάρει επίσημη θέση, οι ΗΠΑ την είχαν κατηγορήσει πως ήταν υπέρ της Ρωσίας όταν μείωσαν το ποσοστό της πετρελαιοπαραγωγής τους, για να αυξηθούν οι τιμές.

Τέλος, ο Λούλα ντα Σίλβα, τωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας, δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, αντιθέτως έχει πει πως έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεφώνου, με σκοπό να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δηλώσει πως καθιστούσε εξίσου υπεύθυνο τον Βολοντομίρ Ζελένσκι για το τι συμβαίνει μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v