Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη ύφεση 2,1% στη Ρωσία το 2022

Οι εξαγωγές αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και διαψεύστηκαν όλες οι αρνητικές προβλέψεις. Τα νεότερα δεδομένα και τα σενάρια του 2023.

Συγκρατημένη ύφεση 2,1% στη Ρωσία το 2022

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε 2,1% πέρυσι, αψηφώντας τους φόβους για μεγαλύτερη ύφεση, καθώς οι αυξανόμενες εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από την πτώση 3% που περίμεναν οι αξιωματούχοι μόλις στις αρχές του φθινοπώρου και πολύ λιγότερο από την πτώση 10% που προέβλεπαν ορισμένοι όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, πριν από έναν χρόνο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το εμπόριο, χονδρικό και το λιανικό, η μεταποίηση και οι μεταφορές, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες και το κόστος των εξορύξεων, της, γεωργίας και των κατασκευών.

«Πρόκειται για καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγος της Locko Bank. «Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Σημασία έχει το μέλλον και υπάρχουν πράγματι σενάρια ανάκαμψης. Στο βασικό σενάριο για το 2023, εξακολουθούμε να βλέπουμε μικρή συρρίκνωση της τάξης του 1%-2%.

Η ανάπτυξη έργων της κεντρικής τράπεζας ενδέχεται να συνεχιστεί φέτος. Το Bloomberg εκτιμά ότι η οικονομία θα χάσει 190 δισ. δολάρια από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μέχρι το 2026, σε σύγκριση με την προπολεμική τροχιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v