Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Bundesbank βλέπει... μισογεμάτο το ποτήρι για τη γερμανική οικονομία

Κάπως βελτιωμένες οι προοπτικές, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών ενέργειας και την παγκόσμια ανάκαμψη, σημειώνει η κεντρική τράπεζα.

Η Bundesbank βλέπει... μισογεμάτο το ποτήρι για τη γερμανική οικονομία

Οι οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώνονται, πιστεύει η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

Oπως μεταδίδει ο Guardian, η Bundesbank, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, αναφέρει ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία ήταν «κάπως πιο φωτεινές», παρά τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η Bundesbank προβλέπει ότι το τέλος της πολιτικής μηδενικής Covid-19 στην Κίνα είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, λέγοντας:

«Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να βλέπει μόνο μέτρια ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, λόγω των διαφόρων αντίθετων ανέμων. Οι κύριοι παράγοντες πίσω από αυτή την επιβράδυνση ήταν οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού, η συνεχιζόμενη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής σε πολλές βιομηχανικές χώρες και η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία…

Στην αλλαγή της χρονιάς, το κλίμα μεταξύ των επιχειρηματιών και των καταναλωτών παγκοσμίως ενισχύθηκε ελαφρώς, με τους φόβους για ύφεση να υποχωρούν κάπως. Σε αυτό πιθανότατα βοήθησε η σαφής χαλάρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης».

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, κάνοντας πτώση μικρότερη από την αναμενόμενη.

Η Bundesbank λέει σήμερα ότι η συρρίκνωση ήταν «πιο ήπια από την αναμενόμενη», χάρη στη χαλάρωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και την πτώση των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας, που έφθασαν στα χαμηλά 18 μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Η Bundesbank ενθαρρύνεται καθώς η απασχόληση αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022, παρά την πτώση του ΑΕΠ.

Σημειώνει:

«Παρά τις προοπτικές ύφεσης και την απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένονται ήδη έντονες εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι επίσης πιο ευνοϊκές προς το παρόν από ό,τι πριν από λίγους μήνες». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v