Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσκεψη-έκπληξη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

(vid) Υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια $500 εκατ. Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Ζελένσκι. Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τη Ρωσία λίγο πριν την αναχώρησή του για να αποφευχθεί κάποιο λάθος που θα οδηγούσε σε σύγκρουση.

Επίσκεψη-έκπληξη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

Στο Κίεβο βρέθηκε αιφνιδιαστικά ο Τζο Μπάιντεν για συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

 

Το ταξίδι έγινε υπό άκρα μυστικότητα. Το κέντρο της πόλης έκλεισε, ενώ μεγάλη αυτοκινητοπομπή διέσχισε την πόλη, πυροδοτώντας από νωρίς το πρωί φήμες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο για αιφνιδιαστική επίσκεψη, κάτι που αποδείχτηκε αληθές.

Από το Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης», δήλωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης».

«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Twitter. «Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε κατά την διάρκεια ομιλίας, το θάρρος της Ουκρανίας στον πόλεμο και σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Το ήξερα ότι θα επιστρέψω», είπε.

 

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για ρωσικούς πυραύλους ή αεροπορικές επιδρομές.

Yπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν επισκέπτεται την Πολωνία από σήμερα έως τις 22 Φεβρουαρίου για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. 

 Oπως σημειώνει το Bloomberg, το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο κοντά στην Ουκρανία ενίσχυσε την προοπτική να περάσει τα σύνορα και να επισκεφθεί τη χώρα για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή. Είναι ένας από τους λίγους σημαντικούς συμμάχους που δεν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς πήγαν τον Ιούνιο, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πηγαίνει επίσης σήμερα.

Κίεβο: Η επίσκεψη Μπάιντεν δείχνει ότι κανείς δεν φοβάται τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα ότι η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στη χώρα του δείχνει ότι «κανείς δεν φοβάται» τη Ρωσία.

«Αυτή η επίσκεψη είναι η νίκη του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι. Διεξήχθη για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και όλου του ελεύθερου κόσμου. Είναι ένα σαφές μήνυμα - κανείς δεν σας φοβάται!», έγραψε ο Κουλέμπα έγραψε και πρόσθεσε ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ζελένσκι είναι «ευτυχισμένοι για τη συνομιλία».

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τη Ρωσία για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ενημέρωσε τη Μόσχα για την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον «για λόγους αποφυγής σύγκρουσης» σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε λάθος υπολογισμός που θα μπορούσε να φέρει τις δύο πυρηνικές χώρες σε άμεση σύγκρουση.

Οπως μεταδίδει το Associated Press, στον Λευκό Οίκο, ο προγραμματισμός της επίσκεψης του Μπάιντεν στο Κίεβο κρατήθηκε αυστηρά - με μια σχετικά μικρή ομάδα βοηθών να ενημερώνεται για τα σχέδια - λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν έδωσε την τελική έγκριση για το ταξίδι την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο κατά την οποία ενημερώθηκε για τα σχέδια ασφαλείας για την επίσκεψη.

Ο πρόεδρος ταξίδεψε με μικρή συνοδεία, με λίγους μόνο ανώτερους βοηθούς και δύο δημοσιογράφους, για να διατηρήσει το απόρρητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v