Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερτριπλασιάζει τα κέρδη της η μητρική της British Gas

Κερδοφορία ρεκόρ, που έφτασε τα 3,3 δισ. λίρες, εξοργίζει και απελπίζει τους Βρετανούς που παλεύουν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Οι δύο όψεις της ενεργειακής κρίσης.

Υπερτριπλασιάζει τα κέρδη της η μητρική της British Gas

H μητρική της British Gas προκαλεί την οργή των Βρετανών, ανακοινώνοντας κέρδη ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. λίρες πέρυσι, γράφει η Evening Standard.

Η Centrιca, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στη χώρα, υπερτριπλασίασε τα κέρδη του από τα 948 εκατ. λίρες το 2021. Εσπασε το ρεκόρ του 2012, όταν είχε καταγράψει ετήσια κέρδη 2,7 δισ. λίρες.

Η υψηλή κερδοφορία έρχεται σε μια χρονιά που οι λογαριασμοί ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

 

Τα αποτελέσματα της Centrιca έρχονται λίγες μέρες αφότου η British Gas ανέστειλε την αναγκαστική εγκατάσταση προπληρωμένων μετρητών σε σπίτια ευάλωτων καταναλωτών, πρακτική που αναγκάστηκε να αποκηρύξει ως «εντελώς απαράδεκτη» ο επικεφαλής της εταιρείας Chris O'Shea.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι δήλωσε: «Eίναι προδοσία για τους πελάτες της British Gas σε όλη τη χώρα που αγωνίζονται να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Για άλλη μια φορά, η αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει έναν σωστό φόρο επί της κερδοφορίας επιτρέπει στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να βγάζουν δισεκατομμύρια στην πλάτη των εργατικών οικογενειών».

Η British Gas έχει περίπου 10 εκατομμύρια πελάτες. Το πλαφόν των μέσων λογαριασμών των νοικοκυριών εκτινάχθηκε από 1.277 λίρες πέρυσι τον Μάρτιο σε 4.279 λίρες τον Ιανουάριο του 2023, εντείνοντας την κρίση κόστους διαβίωσης.

Ωστόσο, βάσει της κυβερνητικής εγγύησης, ένα τυπικό νοικοκυριό δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 λίρες μέχρι τον Απρίλιο, όταν το ανώτατο όριο αρθεί στις 3.000 λίρες.

Ο O'Shea, του οποίου οι αμοιβές ανέρχονται σε 875.000 λίρες, πέρυσι παραιτήθηκε από μπόνους άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών για το 2021, λόγω των «δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v