Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλείει η Ελβετία δήμευση «παγωμένης» ρωσικής περιουσίας

«Η δήμευση "παγωμένων" ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν συνάδει με το Σύνταγμα», ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Η «κόκκινη γραμμή» στις κυρώσεις.

Αποκλείει η Ελβετία δήμευση «παγωμένης» ρωσικής περιουσίας

Η Ελβετία δήλωσε ότι είναι νομικά αδύνατο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων.

Μέχρι τώρα, η Βέρνη είχε κινηθεί παράλληλα με την ΕΕ στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων υψηλού προφίλ που συνδέονται με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ελβετία έχει περισσότερα από 8,1 δισ. δολάρια σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όμως, καθώς οι εκκλήσεις στην Ευρώπη εντείνονται για κατάσχεση του ρωσικού πλούτου που δεσμεύτηκε στο εξωτερικό για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της άμυνας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η Ελβετία έχει καταστήσει σαφές ότι οποιεσδήποτε μόνιμες κινήσεις κατά των περιουσιακών στοιχείων που διακρατεί, θα περνούσαν την «κόκκινη γραμμή».

«Η απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων νόμιμης προέλευσης χωρίς αποζημίωση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο», τόνισε η κυβέρνηση σε δήλωσή της.

«Η δήμευση "παγωμένων" ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν συνάδει με το σύνταγμα και παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελβετίας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v