Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διήμερο ράλι 17% για το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης «δούλεψαν» στις πρώτες συνεδριάσεις μετά το κλείσιμο της αγοράς. Υπάρχουν όμως και κάποιες ανησυχίες για τη συνέχεια.

Διήμερο ράλι 17% για το χρηματιστήριο της Τουρκίας

Οι τουρκικές μετοχές έχουν αντιστρέψει τις μετασεισμικές απώλειες σε λιγότερο από δύο 24ωρα, χάρη στα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index σημείωσε νωρίτερα σήμερα άνοδο έως και 7,5%, πριν κινηθεί 6,2% υψηλότερα στην Κωνσταντινούπολη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 26 Ιανουαρίου. Ο δείκτης επέκτεινε τα κέρδη του διημέρου στο 17%, το μεγαλύτερο ράλι από το 2002. Είναι επίσης περίπου 17% πάνω από το χαμηλό του στις 7 Φεβρουαρίου.

Η ανάκαμψη ήρθε αφότου οι αρχές έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να αντιστρέψουν την καταστροφή που διέγραψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία των τουρκικών εταιρειών, στις δύο ημέρες συναλλαγών που ακολούθησαν τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μεταξύ των μέτρων με το πιο σημαντικό αντίκτυπο ήταν η διοχέτευση δισεκατομμυρίων λιρών από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις κρατικές τράπεζες στο χρηματιστήριο και η ενθάρρυνση των επαναγορών τίτλων.

Το διαπραγματεύσιμο στη Νέα Υόρκη iShares MSCI Turkey ETF, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο σε αγορά αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τις τουρκικές μετοχές, σημείωσε άνοδο 9,6% την Τετάρτη, επεκτείνοντας τα κέρδη του και υποδηλώνοντας τη συνέχιση του ράλι.

Ωστόσο, ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών Mark Mobius σημείωσε επιφυλακτικότητα χθες, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να στηρίξει τις μετοχές, καθώς αυτές ανοίγουν ξανά μετά τον σεισμό, θα μπορούσαν να έχουν τον «αντίθετο» αντίκτυπο.

«Μπορούμε να κατανοήσουμε την επιθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον αντίκτυπο της καταστροφής στην αγορά στο σύνολό της», είπε ο Mobius μέσω email, απαντώντας στις ερωτήσεις του Bloomberg. «Ωστόσο, τέτοιες παρεμβάσεις συχνά έχουν αντίκτυπο αντίθετο από αυτό που επιδιώκεται». Εξακολουθεί, πάντως, να έχει μακροπρόθεσμη θετική προοπτική για τις μετοχές της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v