Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πεντάγωνο ξαναμετρά τα αποθέματα πυρομαχικών του

Η επιστροφή σε τακτικές πολέμου του 20ού αιώνα στα μέτωπα της Ουκρανίας ανέδειξε τα κενά στην αμυντική βιομηχανία της Δύσης. Επανεξετάζουν την κατάσταση οι ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο ξαναμετρά τα αποθέματα πυρομαχικών του

Το Πεντάγωνο επανεξετάζει τα αποθέματα όπλων του και μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες αφού είδε πόσο γρήγορα αναλώνονται πυρομαχικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, είπε ότι η επιστροφή των τακτικών χερσαίου πολέμου του 20ού αιώνα στην Ευρώπη ανάγκαζε τους σχεδιαστές των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις υποθέσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ένα από τα μαθήματα αυτού του πολέμου είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά κατανάλωσης συμβατικών πυρομαχικών και επανεξετάζουμε τα δικά μας αποθέματα και τα δικά μας σχέδια, για να βεβαιωθούμε ότι κινούμαστε σωστά», είπε ο Milley σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Προσπαθούμε να κάνουμε την ανάλυση ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να εκτιμήσουμε ποια πιστεύουμε ότι θα ήταν η πραγματική απαίτηση. Και μετά πρέπει να τη βάλουμε στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε. «Τα πυρομαχικά είναι πολύ ακριβά».

Οποιαδήποτε αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού ύψους 817 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα σχόλια του Milley έρχονται μετά από μια περιοδεία υψηλού προφίλ στις συμμαχικές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος υπέβαλε επανειλημμένα αιτήματα από τη Δύση να αυξήσει τον εφοδιασμό της σε όπλα. Η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια είτε σε δαπάνες όπλων είτε σε αμυντικές δαπάνες από την Ουάσιγκτον από την έναρξη της σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις του Milley, οι οποίες έρχονται μια εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντικατοπτρίζουν έναν ευρύτερο απολογισμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με την πιθανότητα ο πόλεμος να διαρκέσει επ' αόριστον.

Η ποσότητα των πυρομαχικών που απαιτούνται έχει εκθέσει τα τρωτά σημεία της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυρομαχικά με ρυθμό «πολλές φορές υψηλότερο» από αυτό που θα μπορούσαν να τα παράγουν οι χώρες της συμμαχίας, επιβαρύνοντας τις αμυντικές τους βιομηχανίες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εκτιμάται ότι εκτοξεύουν πάνω από 5.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, ενώ η Ρωσία εκτιμάται ότι καταναλώνει τετραπλάσιο αριθμό καθώς πιέζει να καταλάβει περισσότερα εδάφη στα ανατολικά.

Η αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για την προμήθεια πυρομαχικών έρχεται καθώς το Κίεβο σχεδιάζει μια μεγάλη αντεπίθεση, που θα βασίζεται σε δυτικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και βαρέος πυροβολικού.

Μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα think tank της Ουάσιγκτον, διαπίστωσε ότι η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ «δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη» για το περιβάλλον ασφαλείας και τις απαιτήσεις σε πυρομαχικά μιας άλλης μεγάλης σύγκρουσης, όπως ένας πόλεμος με την Κίνα στα στενά της Ταϊβάν, που θα ήταν πιθανό να ξεπεράσει τα σημερινά αποθέματα του Πενταγώνου.

Ωστόσο, ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο πρόγραμμα διεθνούς ασφάλειας του CSIS, είπε ότι είναι βέβαιος ότι το Πεντάγωνο λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση. «Είμαι μετρίως ανήσυχος αλλά και αισιόδοξος ότι κάνουμε τις διορθώσεις που χρειαζόμαστε», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v