Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Με προκριματικές θα επιλέξει τον αντι-Μαδούρο η αντιπολίτευση

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, και μετά το ναυάγιο της «επιχείρησης Γκουαϊδό», η κατακερματισμένη αντιπολίτευση θα αναζητήσει τον υποψήφιό της μέσα από τη διαδικασία προκριματικής ψηφοφορίας.

Βενεζουέλα: Με προκριματικές θα επιλέξει τον αντι-Μαδούρο η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως θα οργανώσει προκριματικές εκλογές στις 22 Οκτωβρίου ώστε να επιλεγεί ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που η αντιπολίτευση οργανώνει τέτοιες προκριματικές εκλογές. Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα συσπειρώσει τους υποστηρικτές της, έπειτα από πολλά χρόνια άκαρπων προσπαθειών να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Εκτός όλων των άλλων, ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την αδιαφορία των ψηφοφόρων.

Η 10μελής επιτροπή που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία σκοπεύει να συναντηθεί με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, όπως είπε ο επικεφαλής της, ο Χεσούς Μαρία Κασάλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Δεν διευκρίνισε το πότε θα γίνει αυτό. «Θα ζητήσουμε εκλογικά κέντρα […] Είναι θέμα δικαιωμάτων», είπε ο Κασάλ.

Τουλάχιστον δώδεκα υποψήφιοι από διάφορα κόμματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις προκριματικές. Μεταξύ αυτών είναι και ορισμένοι που έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι με δικαστικές αποφάσεις τις οποίες η αντιπολίτευση θεωρεί αντιδημοκρατικές. Ένας απ' αυτούς είναι ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, ο Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Ηττήθηκε όμως στις προεδρικές του 2012 από τον τότε πρόεδρο Ούγκο Τσάβες. Μετά τον θάνατο του τελευταίου, ο διάδοχός του, ο Νικολάς Μαδούρο, νίκησε στις προεδρικές εκλογές του 2013 τον Καπρίλες, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά.

Ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές του 2018, τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο. Η αντιπολίτευση και πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν τη νίκη του, θεωρώντας ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορίσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών του 2024, που ενδέχεται να διεξαχθούν νωρίτερα. Η αντιπολίτευση, κατακερματισμένη από εσωκομματικές έριδες, πρόσφατα διόρισε μια νέα τριμελή ηγεσία στο παράλληλο κοινοβούλιό της, προς αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρώην μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v