Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε προσωρινά ο εναέριος χώρος της Μολδαβίας

Για αδιευκρίνιστους λόγους, «υπέρ ασφαλείας των πολιτικών αεροσκαφών». Το Κισινάου κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενορχηστρώνει πραξικόπημα στη χώρα - κάτι που αρνείται η Ρωσία, κάνοντας λόγο για ουκρανική προπαγάνδα.

Εκλεισε προσωρινά ο εναέριος χώρος της Μολδαβίας

Η Μολδαβία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της την Τρίτη, επικαλούμενη αδιευκρίνιστους λόγους ασφαλείας προτού τον ανοίξει εκ νέου αργότερα, μια μέρα αφότου η μικρή χώρα στο ρωσο-ουκρανικό υπογάστριο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικοπηματικά να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κισινάου, μεταδίδει το Reuters.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες της προέδρου Μάγια Σάντου, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μολδαβίας είπε ότι εκδόθηκε ειδοποίηση προς τους πιλότους στις 11:24 π.μ. (0924 GMT) ενημερώνοντάς τους για το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας «υπέρ της ασφάλειας των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών».

Ο εναέριος χώρος άνοιξε ξανά στις 14:47, ανέφερε σε σύντομη δήλωση στον ιστότοπό της, υποσχόμενη να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες αργότερα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι το αεροδρόμιο επιβεβαίωσε πως οι πτήσεις είχαν ακυρωθεί. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν σχολίασε αμέσως.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του είχε αποκαλύψει σχέδιο ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «για καταστροφή της Μολδαβίας». Μέρες μετά, η κυβέρνηση της Μολδαβίας παραιτήθηκε.

Το Κισινάου υποστήριξε στις 10 Φεβρουαρίου ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον μολδαβικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια επίθεσης σε υποδομές της Ουκρανίας και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v