Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικές γκρίνιες για τα Leopard 2

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επέκρινε τους συμμάχους για τους μικρούς αριθμούς αρμάτων μάχης που είναι διατεθειμένοι να στείλουν στην Ουκρανία.

Γερμανικές γκρίνιες για τα Leopard 2

Η Γερμανία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να συμμετάσχουν στην προμήθεια δεκάδων αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία, μετά από μήνες πιέσεων στο Βερολίνο να το κάνει.

Ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε από άλλες χώρες στην αποστολή Leopard «δεν ήταν ακριβώς συγκλονιστική, για να το θέσω ήπια».

Ερωτηθείς αν μπορεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά χώρων οι οποίες επί μήνες πίεζαν τη Γερμανία να στείλει τέτοια προηγμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και τώρα δεν παραδίδουν τα δικά τους, απάντησε: «Καθώς βρίσκομαι σε μια διπλωματική αρένα αυτή τη στιγμή, θα έλεγα απλώς - όχι πολύ».

Για μήνες, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν απρόθυμος να παράσχει στην Ουκρανία άρματα μάχης, φοβούμενος ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ωστόσο, πραγματοποίησε στροφή τον περασμένο μήνα, συμφωνώντας να στείλει 14 Leopard 2, αφότου οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Ο Σολτς έχει επιμείνει εδώ και μήνες ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συντονίζονται με τους συμμάχους και ότι η Γερμανία δεν θα «το πάει μόνη της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v