Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη για την ευρωζώνη δείχνει και η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat

Με 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης τους τελευταίους τρεις μήνες της περασμένης χρονιάς. Γλίτωσε την τεχνική ύφεση, αφού το τρίτο τρίμηνο είχε αύξηση ΑΕΠ κατά 0,3%.

Ανάπτυξη για την ευρωζώνη δείχνει και η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση που είχε δημοσιευθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Η τριμηνιαία ανάπτυξη κατά 0,1% της ευρωζώνης γλιτώνει την περιοχή από την τεχνική ύφεση.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας αύξησης για το 2022, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% στην ευρωζώνη και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μετά από +2,3% στην ευρωζώνη και +2,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v