Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικά κεφάλαια κάλυψαν το μισό εξωτερικό έλλειμμα της Τουρκίας το 2022

Διευρύνθηκε στα 48,8 δισ. δολάρια για ολόκληρη τη χρονιά, με τις εισαγωγές χρυσού να αντιστοιχούν στα 20,4 δισ. δολάρια. Στο πιο υψηλό από το 2006 τα χρήματα από άγνωστη προέλευση, στα 24,2 δισ. δολάρια.

Μυστικά κεφάλαια κάλυψαν το μισό εξωτερικό έλλειμμα της Τουρκίας το 2022

Η Τουρκία παρουσίασε το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, μετά την αύξηση των εισαγωγών χρυσού και του κόστους της ενέργειας, με ανεξήγητες εισροές κεφαλαίων να βοηθούν στη χρηματοδότηση σχεδόν του μισού ελλείμματος.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ευρύτερο μέτρο εμπορίου και επενδύσεων, διευρύνθηκε στα 48,8 δισ. δολάρια για ολόκληρο το έτος, με τις εισαγωγές χρυσού να αντιστοιχούν στα 20,4 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα τον Δεκέμβριο ήταν 5,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα, τα οποία ήταν ελαφρώς περισσότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Τα καθαρά λάθη και οι παραλείψεις, ή το κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, μειώθηκαν για έναν ακόμη μήνα, αλλά εξακολουθούν να φτάνουν στα 24,2 δισ. δολάρια για ολόκληρο το έτος, αφού σημείωσαν ρεκόρ στα μέσα του 2022.

Η συνιστώσα των καθαρών σφαλμάτων και παραλείψεων ήταν καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, με τα χρήματα από άγνωστη προέλευση να αυξάνονται στο πιο υψηλό σημείο από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία από το 2006. Οι εισροές συνέβαλαν στη θωράκιση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο δαπάνησε έως και 108 δισ. δολάρια σε backdoor παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη της λίρας, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

 Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Sahap Kavcioglu είπε τον περασμένο μήνα ότι η αύξηση των αγορών χρυσού το δεύτερο εξάμηνο του 2022 συνέβαλε στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ότι η Τουρκία θα είχε πλεόνασμα, εάν εξαιρούνταν οι εισαγωγές ενέργειας και χρυσού.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εισαγωγών χρυσού της Τουρκίας την προηγούμενη χρονιά «πήρε ώθηση πιθανότατα από αγορές της κεντρικής τράπεζας». Το υπόλοιπο «αντανακλούσε περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα και την περιορισμένη πρόσβαση του κοινού σε ενεργητικό που προστατεύει πραγματικά έναντι του πληθωρισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v