Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερωτας την εποχή του πληθωρισμού: Διαφορετικός ο φετινός Αγιος Βαλεντίνος

Μενού για δύο, σοκολάτες και λουλούδια κοστίζουν πλέον πολύ πιο ακριβά. Τι προσφέρουν αλυσίδες εστιατορίων, πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και σούπερ μάρκετ σε Λονδίνο και Παρίσι.

Ερωτας την εποχή του πληθωρισμού: Διαφορετικός ο φετινός Αγιος Βαλεντίνος

Αυτή η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πρόκειται να είναι διαφορετική. Προηγήθηκε ένας χρόνος με πληθωρισμό-ρεκόρ στα τρόφιμα, που ανέβασε τις τιμές όλων, από λουλούδια μέχρι σοκολάτες και φαγητό σε εστιατόρια.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Kantar, η συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας την εποχή της Covid και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν τους Βρετανούς να πληρώσουν 16,7% πιο ακριβά για τρόφιμα τις τέσσερις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 22 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα, τα ρομαντικά δείπνα του Αγίου Βαλεντίνου κοστίζουν περισσότερο, ενώ τα εστιατόρια τροποποιούν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν πελάτες.

Πέρυσι, η βρετανική αλυσίδα εστιατορίων PizzaExpress πρόσφερε ένα σετ μενού τριών πλούσιων πιάτων, με τιμή 23,95 λίρες (περίπου 27 ευρώ) ανά άτομο. Φέτος, η PizzaExpress διαφημίζει ένα λιγότερο εντυπωσιακό μενού, με ορεκτικό και μια «κλασική» πίτσα αλλά πιο οικονομικό, στις £15,9 (περίπου 17 ευρώ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, το φαγητό σε εστιατόρια τον Δεκέμβριο κόστισε 9,4% περισσότερο από πέρυσι.

Άλλα έξοδα που σχετίζονται με βραδιές ραντεβού -από λουλούδια και εισιτήρια κινηματογράφου μέχρι ταξί και παιδική φροντίδα- επίσης αυξήθηκαν. Καθώς εταιρείες όπως η Mondelez, η Nestle και η Lindt ανέβασαν τις τιμές, οι καταναλωτές πλήρωσαν 10,7% πιο ακριβά τις σοκολάτες. Οι τιμές για λουλούδια έκαναν άλμα 6,2% στη Βρετανία τον Δεκέμβρη.

Τα σούπερ μάρκετ της χώρας επιδιώκουν να φέρουν πελάτες στα ταμεία τους, διατηρώντας σταθερές τις τιμές για γεύματα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με την ελπίδα να προσελκύσουν κόσμο από τα εστιατόρια.

Η Morrisons πουλά ένα πακέτο για δύο άτομα στην τιμή των 15 λιρών, με ορεκτικό, κυρίως, ποτό και επιδόρπιο. 

Η Tesco, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε πρόσφατα ότι οι καταναλωτές απομακρύνονται από το να τρώνε έξω, μείωσε την τιμή του δείπνου για δύο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε 12 λίρες -από 15 λίρες πέρυσι-, με κυρίως, συνοδευτικό, επιδόρπιο και ποτό.

Το Sainsbury's συνεργάζεται με το Uber Eats και προσφέρει ένα γεύμα τριών πιάτων, ποτά και δώρα με δωρεάν παράδοση σε μέρη του Ανατολικού Λονδίνου έναντι 15 λιρών.

«Είναι μια ευκαιρία για τα σούπερ μάρκετ να πουλήσουν τις premium σειρές τους σε άτομα που κανονικά δεν θα τα αγόραζαν», δήλωσε ο Chris Beckett, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην επενδυτική εταιρεία Quilter Cheviot. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αγορές στο μέλλον».

Ακόμη και τα εστιατόρια με βαθύτερες τσέπες θα πρέπει να δώσουν περισσότερα πιάτα φέτος.

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου, του οποίου η διαφήμιση διαθέτει εσωτερικούς χώρους που κόβουν την ανάσα, «με εντυπωσιακούς πολυελαίους και ρομαντικό φως κεριών να αντανακλώνται σε καθρέφτες», τιμολόγησε φέτος το μενού του Αγίου Βαλεντίνου με τέσσερα πιάτα στις 395 λίρες ανά άτομο, από 325 πέρυσι.

Και τα δύο χρόνια, η πρόταση περιλαμβάνει ένα ποτήρι σαμπάνια Barons de Rothschild "Ritz Reserve" Rosé NV και μενού από τον Executive Chef του Ritz, John Williams, Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, επικρατεί επίσης παρόμοια τάση.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Le Bristol στο Παρίσι, για παράδειγμα, χρεώνει φέτος πάνω από 2.190 ευρώ για τη «σαγηνευτική προσφορά» του, η οποία περιλαμβάνει ένα δωμάτιο για μία νύχτα, αποχώρηση πιο αργά την επόμενη μέρα, ένα «γαστρονομικό δείπνο για δύο», σοκολάτα και ένα μπουκάλι σαμπάνια. Πέρυσι μια παρόμοια εμπειρία κόστιζε 1.090 ευρώ.

Τα ξενοδοχεία Ritz και Le Bristol δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η PizzaExpress είπε: «Φέτος είναι μια διαφορετική προσφορά, διαθέσιμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι πελάτες του PizzaExpress Club μπορούν να ξεκλειδώσουν μια ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v