Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβλέψεις Κομισιόν: Αποφεύγει η ευρωζώνη την ύφεση

Η ανάπτυξη για το 2023 θα πρέπει να φτάσει το 0,9% στην ευρωζώνη, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές οικονομικές προοπτικές της. Προηγουμένως προέβλεπε 0,3%. Παραμένει επώδυνος ο πληθωρισμός.

Προβλέψεις Κομισιόν: Αποφεύγει η ευρωζώνη την ύφεση

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος η Κομισιόν, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση καθώς και ότι έχει ήδη ξεπεράσει το peak του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν από τα αστρονομικά υψηλά. 

Οπως μεταδίδει το Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι οι υψηλές τιμές που χτυπούν τους καταναλωτές θα συνεχίσουν να συγκρατούν την οικονομία για τους επόμενους μήνες.

Η ανάπτυξη για το 2023 θα πρέπει να φτάσει το 0,9% για τις 20 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ, ανέφερε η Επιτροπή στις χειμερινές οικονομικές προοπτικές της. Πρόκειται για αναβάθμιση από το 0,3% που αναμενόταν στην τελευταίες προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Για το ευρύτερο μπλοκ των 27 κρατών-μελών, η ανάπτυξη υπολογίζεται σε 0,8%, επίσης ανοδικά από το 0,3% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Η οικονομία αναμένεται να αποφύγει τη συρρίκνωση το τρέχον τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανέφερε η Επιτροπή. Μετά την ανάπτυξη 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, αυτό δείχνει ότι δεν θα υπάρξει τεχνική ύφεση όπως υπήρχε φόβος.

Η Κομισιόν προειδοποίησε στην έκθεση ότι οι αντίθετοι άνεμοι «παραμένουν ισχυροί». Το κόστος ενέργειας και οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να είναι υψηλά ακόμη και μετά από τρεις συνεχείς μήνες επιβράδυνσης του ετήσιου πληθωρισμού από το peak του 10,6% τον Οκτώβριο στο 8,5% τον Ιανουάριο.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς καθοδικά σε σχέση με το φθινόπωρο, αντανακλώντας κυρίως τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 9,2% το 2022 σε 6,4% το 2023 και σε 2,8% το 2024 στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 8,4% το 2022 σε 5,6% το 2023 και σε 2,5% το 2024.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ένα βήμα που περιορίζει την ανάπτυξη ενισχύοντας το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

«Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, η νομισματική σύσφιξη πρόκειται να συνεχιστεί, επιβαρύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και ασκώντας επιβράδυνση στις επενδύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v