Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας

Διατηρούνται στο 7,5%, καθώς ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα και υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Πού εκτιμά ότι θα φτάσει ο πληθωρισμός και πότε θα υποχωρήσει στον προπολεμικό στόχο του 4%.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% την Παρασκευή, επικαλούμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού και σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία που βύθισαν τη χώρα σε ύφεση πέρυσι.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κεντρική τράπεζα, για την οποία οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, άφησε ανοιχτή την πόρτα για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος, εάν ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε συνολικά στο 11,8% πέρυσι, αυξηθεί ξανά.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί και η οικονομική δραστηριότητα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο, ανέφερε, ενώ σημάδια ανάκαμψης της καταναλωτικής δραστηριότητας είχαν αρχίσει να εμφανίζονται.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός για το 2023 θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 7% και θα υποχωρήσει στον προπολεμικό στόχο του 4% έως το 2024. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών, τα ζητήματα της αγοράς εργασίας και η επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου εν μέσω των κυρώσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν πληθωρισμός ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v