Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσε οριακά την ύφεση η Βρετανία, μηδενική ανάπτυξη το Q4

Τον Δεκέμβριο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση. Το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί χτύπημα από την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 41 ετών ύψους 11,1% τον Οκτώβριο.

Γλίτωσε οριακά την ύφεση η Βρετανία, μηδενική ανάπτυξη το Q4

Αμετάβλητο παρέμεινε το ΑΕΠ της Βρετανίας τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηδενική ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε οριακά την ύφεση, καθώς το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε στο +0,2% από -0,3% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Σε συνδυασμό με τη μηδενική ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου «γλιτώνει» τη χώρα από την τεχνική ύφεση.

Ωστόσο, η οικονομία ήταν 0,8% μικρότερη από το μέγεθος που είχε στα τέλη του 2019, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τη μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά που δεν έχει ακόμη ανακτήσει πλήρως την παραγωγή που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, με το αποτέλεσμα να είναι υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οπως θυμίζει το Reuters, η Τράπεζα της Αγγλίας ( BoE) προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οποία θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα.

Το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί χτύπημα από την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 41 ετών ύψους 11,1% τον Οκτώβριο. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα αισθανθούν επίσης τον αυξανόμενο αντίκτυπο από την αύξηση των επιτοκίων της BoE από τον Δεκέμβριο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v