Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O αριθμός των νεκρών σε Τουρκία-Συρία ξεπέρασε αυτόν του σεισμού του 1999

Τα σωστικά συνεργεία «χτενίζουν» τα χαλάσματα για επιζώντες, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι που βρίσκονται είναι ήδη νεκροί. Ο Ερντογάν δεσμεύεται για κατασκευή νέων κτιρίων εντός του έτους.

O αριθμός των νεκρών σε Τουρκία-Συρία ξεπέρασε αυτόν του σεισμού του 1999

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει ξεπεράσει αυτόν του καταστροφικού σεισμού στη Νικομήδεια το 1999, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της εκτυλισσόμενης καταστροφής καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη από τις αρχές στην πληγείσα περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός των θανάτων είναι πάνω από τους 17.118 που καταγράφηκαν στον τεράστιο σεισμό που κατέστρεψε τη βορειοδυτική Τουρκία πριν από σχεδόν 25 χρόνια.

Οπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία από τους φονικούς σεισμούς έχουν ξεπεράσει τους 17.134, με περισσότερους από 63.000 τραυματίες.

Στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 19.332.

Οπως είπε ο τούρκος Πρόεδρος, περισσότερα από 6.400 κτίρια έχουν καταστραφεί, δεσμευόμενος ότι η Τουρκία θα χτίσει νέα τριώροφα και τετραώροφα κτίρια στην περιοχή εντός ενός έτους.   

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, με τη βοήθεια ομάδων αρωγής και χωρών που έσπευσαν να στείλουν ομάδες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ωστόσο οι χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια και οι πολικές θερμοκρασίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους. Τα σωστικά συνεργεία «χτενίζουν» τα χαλάσματα για επιζώντες, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι που βρίσκονται είναι ήδη νεκροί και σε διαδικασία αποσύνθεσης.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως έως και 23 εκατ. άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από τον σεισμό και στις δύο χώρες. Όπως γνωστοποίησε, κλιμακώνει την αντίδρασή του σε Συρία και Τουρκία, επειδή οι ασθένειες που ήδη υπάρχουν -ιδιαιτέρως στη Συρία- θα ενταθούν στον απόηχο του σεισμού. Ο ΠΟΥ στέλνει ιατρικές ομάδες και τρεις πτήσεις με ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στις δυο χώρες.

Όμηροι της πολιτικής κατάστασης οι Σύροι

Και ενώ χιλιάδες είναι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, οι υπηρεσίες αρωγής ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, όπου περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι ήδη εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι πως στη Συρία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 298.000 άστεγους από τον σεισμό.

Αν και η Τουρκία έχει λάβει τεράστια υποστήριξη και αρωγή από δεκάδες χώρες μετά τον σεισμό, η αποστολή βοήθειας στη Συρία γίνεται με λιγότερο ενθουσιασμό, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως τα θύματα στη Συρία μπορεί να γίνουν όμηροι της πολιτικής κατάστασης που έχει διχάσει τη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Μετά τον σεισμό, η κυβέρνηση της Συρίας έχει ενισχύσει τις εκκλήσεις για άρση των οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, που επιβλήθηκαν στη Συρία, ώστε να πιεστεί το καθεστώς Άσαντ να εισέλθει σε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να βάλει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Σημειώνεται πως ορισμένες από τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον σεισμό ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ, άλλες από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, από Κούρδους αντάρτες και άλλες περιοχές από σουνίτες ισλαμιστές μαχητές.

Πηγή: CNN, Reuters, FT

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v