Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η αγορά στρέφεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG

Παρά την πτώση των τιμών, η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2026. «Ο κλάδος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα με αγορές spot». Ο ρόλος Ρωσίας, Ασίας, ΗΠΑ και Κατάρ.

Γιατί η αγορά στρέφεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG

Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προβλέπεται να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να προσαρμοστεί στην περσινή αναταραχή και οι υψηλές τιμές θα κάνουν πολλούς να αναζητήσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες, δήλωσαν στελέχη του κλάδου στο συνέδριο India Energy Week, μεταδίδει το Reuters.

Μετά τη μείωση της τροφοδοσίας αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν νέο ρεκόρ, με την Ευρώπη να αγοράζει όγκους-ρεκόρ LNG.

Οι τιμές για το φυσικό αέριο αναφοράς της Ευρώπης και το ασιατικό LNG spot κατέγραψαν ρεκόρ.

«Προβλέπω ότι οι εντάσεις που παρατηρήσαμε το 2022 δεν έχουν τελειώσει για το 2023», δήλωσε ο Thomas Maurisse, ανώτερος αντιπρόεδρος της γαλλικής TotalEnergies για το LNG.

«Ακόμη κι αν η Ευρώπη είναι τώρα πιο σίγουρη για τον χειμώνα του 2023, παραμένει δύσκολο και μπορεί να επιστρέψει η ζήτηση στην Ευρώπη και στην Κίνα».

Οι προμήθειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να μειωθούν κι άλλο, ενώ η αύξηση των προμηθειών LNG «δεν θα είναι αρκετή» φέτος, που πιθανόν σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν «λίγο υψηλότερες τα επόμενα χρόνια» παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει πρόσφατα, είπε ο Maurisse.

«Μόνο από το 2026-2027, όταν θα έχουμε ένα νέο ενεργειακό κύμα από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ίσως φτιάξει λίγο η κατάσταση».

Η ζήτηση από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο, αναμένεται να ανακάμψει φέτος, καθώς η χώρα βγαίνει από τα αυστηρά μέτρα της Covid-19, αν και οι εισαγωγές προβλέπεται να υπολείπονται των επιπέδων-ρεκόρ του 2021.

Ζητούνται μακροπρόθεσμες προσφορές

Στελέχη του κλάδου και κυβερνήσεις παρουσιάζουν το φυσικό αέριο ως κρίσιμο μεταβατικό καύσιμο, ενώ έχουν στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οι υψηλές τιμές του περασμένου έτους είχαν κρατήσει πολλούς αγοραστές εκτός.

Ενώ οι ασιατικές τιμές LNG spot από την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 70% από τα επίπεδα-ρεκόρ των 18,50 δολαρίων ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με τις προηγούμενες μονοψήφιες τιμές τους, οδηγώντας τους αγοραστές να αναζητήσουν συμβόλαια διάρκειας, ώστε να αποφύγουν την αστάθεια της αγοράς spot.

«Ο κλάδος έχει συνειδητοποιήσει τώρα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα με αγορές spot. Επομένως, η ανάγκη είναι να έχουμε ένα καλό μείγμα μακροπρόθεσμων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων συμβολαίων», δήλωσε ο Akshay Kumar Singh, διευθύνων σύμβουλος της Petronet LNG της Ινδίας.

«Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και η αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης έχουν σίγουρα βοηθήσει τη χώρα μας», είπε. «Στο μέλλον, πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με περισσότερα συμβόλαια σε μακροπρόθεσμη βάση».

Η Petronet, ο κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Ινδίας, αναζητά έως και 1 εκατ. τόνους ετησίως (mtpa) σε επιπλέον προμήθειες LNG, όταν ανανεώσει τη μακροπρόθεσμη συμφωνία της με το Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v