Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρεκόρ των $120 δισ. σήκωσαν οι πελάτες της Credit Suisse

Πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψε ζημία η ελβετική τράπεζα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Εφτασε στο 1,5 δισ. δολάρια και οφείλεται στις απώλειες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στην επενδυτική τράπεζα.

Το ρεκόρ των $120 δισ. σήκωσαν οι πελάτες της Credit Suisse

Κεφάλαια-ρεκόρ απέσυραν οι πελάτες της Credit Suisse Group το τέταρτο τρίμηνο, εν μέσω επιδείνωσης της εμπιστοσύνης στην ελβετική τράπεζα, καθώς η πέμπτη διαδοχική τριμηνιαία ζημιά έκλεισε το χειρότερο έτος από την οικονομική κρίση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η χειρότερη από την αναμενόμενη καθαρή ζημία 1,39 δισ. ελβετικών φράγκων (1,5 δισ. δολαρίων) το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο οφείλεται στις απώλειες τόσο στο βασικό τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στην επενδυτική τράπεζα, δήλωσε η Credit Suisse την Πέμπτη.

Μετά την αύξηση των αναλήψεων περιουσιακών στοιχείων πελατών στις αρχές Οκτωβρίου, οι εκροές για το τρίμηνο ανήλθαν σε 110,5 δισ. φράγκα. Η τράπεζα είπε ότι αναμένει «σημαντική» ζημιά προ φόρων φέτος.

Μετά από μια ανανέωση στρατηγικής τον Οκτώβριο, η Credit Suisse κάνει περικοπές στα τμήματα της επενδυτικής της τράπεζας και επικεντρώνεται εκ νέου στον πυρήνα της διαχείρισης περιουσίας, μετά από χρόνια σκανδάλων και απωλειών που διέλυσαν την εμπιστοσύνη προς την τράπεζα. 

Σε μια προειδοποίηση για τα κέρδη του Νοεμβρίου, τα στελέχη είχαν αποκαλύψει ότι οι πελάτες είχαν αποσύρει 84 δισ. ελβετικά φράγκα από τα χρήματά τους τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη σταθερότητα της τράπεζας και την ικανότητα αναδιάρθρωσης.

Οι συνεχιζόμενες απώλειες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τον Πρόεδρο Axel Lehmann και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ulrich Koerner να βάλουν ξανά την Credit Suisse σε βιώσιμες βάσεις. Την Πέμπτη, η τράπεζα ανακοίνωσε την αγορά της M. Klein & Co. έναντι 175 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο της ίδρυσης του νέου brand Credit Suisse First Boston για τη στέγαση λειτουργιών επενδυτικής τραπεζικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v