Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ εξετάζει εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Mercosur

Στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές το καλοκαίρι με τις Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη, πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής με τη Λατινική Αμερική που θα πραγματοποιηθεί 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Το σχόλιο Λούλα.

Η ΕΕ εξετάζει εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Mercosur

Η Κομισιόν ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Μεξικό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι υπογραφές να έχουν μπει πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής με τη Λατινική Αμερική που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της ΕΕ “έχουν επείγον καθήκον να ξεπεράσουν τη γραμμή του τερματισμού της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur”, πρόσθεσε, αναφέροντας τον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία, αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθούν Λατινική Αμερική.

«Στόχος μας είναι να καταλήξουμε επιτέλους σε ένα γρήγορο συμπέρασμα», δήλωσε με τη σειρά του ο καγκελάριος Σολτς κατά την επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες.

Μετά από διαπραγματεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, η Συνθήκη δεν θα επικυρωθεί οριστικά έως ότου επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 27 κρατών μελών.

«Νομίζω ότι υπάρχουν νέα επιχειρήματα στο τραπέζι», συνέχισε ο Τίμερμανς, ο οποίος συναντήθηκε στη Βραζιλία με τη νέα Υπουργό Περιβάλλοντος, Μαρίνα Σίλβα, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. O Ευρωπαίος πολιτικός εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η δέσμευση του προέδρου Λούλα κατά της αποψίλωσης των δασών είναι “γνήσια” και αυτό αποδεικνύεται απο την επιλογή της κας Σίλβα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουρουγουάη την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι ήταν «επείγον και εξαιρετικά απαραίτητο» για τη Mercosur να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ πριν διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Κίνα.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v