Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ανθρώπινο λάθος τρελάθηκαν οι δείκτες στο NYSE

Η βλάβη προκάλεσε άγριες διακυμάνσεις στις τιμές και διακοπή διαπραγμάτευσης εκατοντάδων μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς την Τρίτη. Η μεγάλη αναστάτωση και οι συναλλαγές σήμερα.

Από ανθρώπινο λάθος τρελάθηκαν οι δείκτες στο NYSE

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είπε ότι από ανθρώπινο λάθος προκλήθηκαν οι άγριες διακυμάνσεις των τιμών και η διακοπή διαπραγμάτευσης εκατοντάδων μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς την Τρίτη.

Η βασική αιτία του προβλήματος, για το οποίο ο διαχειριστής είπε ότι έχει επιλυθεί, σχετίζεται με «ρυθμίσεις για την αποκατάσταση από καταστροφές» στην αρχή της συνεδρίασης. Περισσότερες από 1.300 συναλλαγές και περίπου 84 μετοχές επηρεάστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως «παρεκκλίνουσες», ανέφερε το NYSE.

Από το τεχνικό πρόβλημα επηρεάστηκαν μεταξύ άλλων τράπεζες, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, όπως μεταξύ άλλων τα μεγάλα ονόματα Wells Fargo, McDonald's, Walmart και Morgan Stanley, μεταδίδει το Bloomberg. Το λάθος είχε ως αποτέλεσμα σκαμπανεβάσματα σχεδόν 25 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ υψηλών και χαμηλών τιμών μέσα σε λίγα λεπτά.

Το NYSE ανακοίνωσε ότι περίπου 4.341 συναλλαγές σε 251 κωδικούς «θα πρέπει να αναθεωρηθούν». Οι περισσότερες εκκρεμούσες συναλλαγές διεκπεραιώθηκαν την Τρίτη, και οι υπόλοιπες θα τακτοποιηθούν σήμερα.

«Όλα τα συστήματα είναι λειτουργικά και το άνοιγμα της 25ης Ιανουαρίου είναι κανονικό», δήλωσε το NYSE.

Το ποσό των μετοχών που διαπραγματεύονταν την Τρίτη σε τιμές εκτός αγοράς ήταν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνήθους όγκου μετοχών που αλλάζουν χέρια κάθε μέρα. Σε εταιρείες όπως η McDonald's και η Verizon Communications λίγες χιλιάδες μετοχές κινήθηκαν σε τιμές πολύ πάνω ή κάτω από την τελευταία συναλλαγή. Στη Nike και την Exxon Mobil, όμως, τέτοιες κινήσεις αφορούσαν εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά την υπόθεση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v