Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία δεν είπε το «ναι» στην αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Δεν υπήρξε «ενιαία θέση», υποστηρίζει ο Γερμανός ΥΠΑΜ. Υπόσχεται όμως προετοιμασία ώστε να υπάρξει άμεση δράση, αν τελικά αποφασιστεί να γίνει το βήμα.

Η Γερμανία δεν είπε το «ναι» στην αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά ότι θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το Bloomberg.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας, ο Πιστόριους είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια «ενιαία θέση» για τη μεταφορά των αρμάτων μάχης, αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο θα πάρει την απόφαση το συντομότερο δυνατό.

«Φυσικά έχουμε μιλήσει και για την πιθανή παράδοση τανκς Leopard», δήλωσε ο Πιστόριους μετά την τελευταία συνάντηση της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας, που φιλοξενήθηκε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα υπάρξει μια απόφαση βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν ξέρω πώς θα είναι η απόφαση».

Οι πιέσεις αυξάνονται στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει τα βαρέα τανκς στην Ουκρανία, σε περίπτωση που οι μάχες ενταθούν την άνοιξη. Ο Πιστόριους επανέλαβε ότι η αποστολή των Leopards -ή το να επιτραπεί στους συμμάχους να στείλουν τα γερμανικά άρματα μάχης από τα δικά τους αποθέματα- δεν εξαρτάται από το εάν οι ΗΠΑ θα στείλουν το M1 Abrams τους. Μίλησε δε για «ψευδή εντύπωση» ότι η Γερμανία στέκεται εμπόδιο σε έναν «ενωμένο συνασπισμό» χωρών που είναι έτοιμες να στείλουν τα τανκς αμέσως.

«Υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι που λένε ότι συμφωνούν με τη θέση που ανέπτυξα εδώ σήμερα: Υπάρχουν καλοί λόγοι υπέρ και καλοί λόγοι κατά», είπε στους δημοσιογράφους ο Πιστόριους, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πέμπτη.

Τα άρματα μάχης Leopard 2 βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διαθέσιμα. Οι Ευρωπαίοι έχουν εκατοντάδες από αυτά σε διαφορετικές εκδόσεις, γεγονός που θα μπορούσε να κατανείμει το βάρος σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών. Μόνο η Πολωνία θέλει να στείλει 14.

Στην αρχή της συνάντησης του Ραμστάιν της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να «γράψουν ιστορία» δίνοντας το ΟΚ για άρματα μάχης.

Ο Πιστόριους είπε ότι ζήτησε από το υπουργείο του να συντάξει μια έκθεση που να περιγράφει λεπτομερώς τα αποθέματα των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, που κατέχονται τόσο από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις όσο και από τις κατασκευάστριες εταιρείες. «Αυτό είναι απλώς προετοιμασία για μια μέρα που θα μπορούσε να έρθει και τότε θα μπορούσαμε αμέσως να δράσουμε και να προσφέρουμε την υποστήριξη γρήγορα, εάν ληφθεί αυτή η απόφαση από τη Γερμανία και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v