Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό Sovereignty Fund υπόσχεται η Φον ντερ Λάιεν

Χαλάρωση των κανόνων περί «κρατικής βοήθειας» και Ταμείο χρηματοδότησης, η απάντηση της ΕΕ στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ. Στόχος να αποφευχθεί διαρροή επιχειρήσεων.

Ευρωπαϊκό Sovereignty Fund υπόσχεται η Φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμάσει νόμο για να διευκολύνει την πράσινη βιομηχανία της και θα την υποστηρίξει με κρατική βοήθεια και ένα ευρωπαϊκό Sovereignty Fund, για να αποτρέψει διαρροή επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο Νταβός η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στην ομιλία της ότι οι κινήσεις θα ενταχθούν στο βιομηχανικό σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, ώστε να γίνει η Ευρώπη το σπίτι της καθαρής τεχνολογίας και της βιομηχανικής καινοτομίας στον δρόμο προς καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050.

«Για να γίνει αυτό, θα φέρουμε ένα νέο νόμο περί Net-Zero Industry», είπε. «Ο στόχος θα είναι να επικεντρωθούν οι επενδύσεις σε στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα εξετάσουμε ιδιαίτερα πώς να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την αδειοδότηση για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής τεχνολογίας», είπε.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΕ ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν σχέδιο 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιδότηση της πράσινης παραγωγής. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα παράσχει χρήματα και για τη βιομηχανία της, είπε η Φον ντερ Λάιεν.

«Για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις προσφορές και τα κίνητρα που είναι σήμερα διαθέσιμα εκτός ΕΕ», είπε.

«Γι' αυτό θα προτείνουμε την προσωρινή προσαρμογή των κανόνων μας για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν. Ευκολότεροι υπολογισμοί. Απλούστερες διαδικασίες. Ταχείες εγκρίσεις. Για παράδειγμα, με απλά μοντέλα φοροαπαλλαγών. Και με στοχευμένη ενίσχυση για εγκαταστάσεις παραγωγής σε στρατηγικά καθαρές τεχνολογικές αλυσίδες αξίας, για την αντιμετώπιση του κινδύνου», σημείωσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ των 27 εθνών την ίδια ικανότητα να υποστηρίξουν τις εταιρείες τους, η χρήση μόνο της κρατικής βοήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό και «κατακερματισμό» που θα έβλαπτε την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στην ενιαία αγορά και να υποστηριχθεί η μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία σε ολόκληρη την Ένωση, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Μεσοπρόθεσμα, θα προετοιμάσουμε ένα ευρωπαϊκό Sovereignty Fund ως μέρος της ενδιάμεσης αναθεώρησης του  προϋπολογισμού μας αργότερα φέτος», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το Ταμείο, μια ιδέα που έθεσε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν έχει ακόμη την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, ιδίως της Γερμανίας. «Καθώς αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, θα εξετάσουμε μια λύση-γέφυρα, για να παρέχουμε γρήγορη και στοχευμένη υποστήριξη όπου χρειάζεται περισσότερο», είπε η Φον ντερ Λάιεν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v