Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Σχέδιο για να σωθούν τα φορολογικά έσοδα από τη μείωση των πετροδολαρίων

Η τιμή του αργού πέφτει λόγω κυρώσεων, το δυτικό πλαφόν φαίνεται προς το παρόν να βρίσκει στόχο και τα έσοδα του Κρεμλίνου μειώνονται. Πώς και με τι κόστος σχεδιάζει η Μόσχα να μετριάσει τον αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ρωσία: Σχέδιο για να σωθούν τα φορολογικά έσοδα από τη μείωση των πετροδολαρίων

Υποχωρούν περαιτέρω τα έσοδα του ρωσικού κράτους από το πετρέλαιο, καθώς η μέση τιμή του αργού, βάσει της οποίας υπολογίζει τους φόρους η κυβέρνηση, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο χρόνια, γράφει το Bloomberg.

Η χώρα κατέγραψε ήδη έλλειμμα ρεκόρ στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, καθώς ξόδεψε πολλά για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - της μεγαλύτερης πηγής κρατικών εσόδων - μειώθηκε. Η κύρια τιμή εξαγωγής του ρωσικού αργού μειώθηκε σχεδόν στο μισό το 2022, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα κύματα δυτικών κυρώσεων που ήρθαν ως απάντηση στον πόλεμο.

Το αργό Ουραλίων, το βασικό εξαγωγικό μείγμα της Ρωσίας, διαπραγματεύτηκε στα 46,82 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου 2020, όταν βρισκόταν στην κορύφωσή της η πανδημία. Η τιμή αυτή θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπολογιστεί μια σειρά φόρων στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία για τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών δασμών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Πέφτει η τιμή του αργού Ουραλίων υπό την πίεση των κυρώσεων, οδηγώντας σε χαμηλότερα έσοδα τον ρωσικό προϋπολογισμό

Με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου, οι δυτικές χώρες έχουν ως στόχο αφενός να μειωθεί η ροή πετροδολαρίων προς το Κρεμλίνο, αφετέρου να διατηρηθούν ταυτόχρονα  ισχυρές οι εξαγωγές του. Η μείωση των ρωσικών αποθεμάτων πετρελαίου και η αυξανόμενη παραγωγή αργού σηματοδοτούν ότι η προσέγγιση τουλάχιστον εν μέρει λειτουργεί.

Το Κρεμλίνο μπόρεσε να μετριάσει κάπως τον αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών στο αργό Ουραλίων. Το υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους πετρελαιοπαραγωγούς με βάση μια τιμή που περιλαμβάνει και το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, που σημαίνει ότι είναι υψηλότερη από την τιμή που πραγματικά λαμβάνουν οι εξαγωγείς, σύμφωνα με το Interfax.

Αν αφαιρεθούν αυτά τα επιπλέον κόστη, η τιμή του αργού Ουραλίων έχει πέσει γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Argus Media.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας φέτος προβλέπεται στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, περίπου στα επίπεδα του 2022. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην τιμή 70 δολ. το βαρέλι. Εάν το ρωσικό αργό παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, τα έσοδα θα υπολείπονται του κυβερνητικού στόχου κατά 2,4 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμεί με περίπου 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Alexander Isakov, οικονομολόγο του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v