Ακάρ: Αδιανόητο ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία

«Επανευθυγράμμιση» με την Ουάσιγκτον ζητεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στους FT. Επιβεβαιώνει τη δέσμευση της χώρας του στο ΝΑΤΟ και υπεραμύνεται των ανοιχτών διαύλων με Πούτιν. «Θα έπρεπε να ευχαριστείτε τον πρόεδρό μας».

Ακάρ: Αδιανόητο ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία

Τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ υπερασπίστηκε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στους Financial Times, απέναντι στην κριτική ότι οι τουρκικές ενστάσεις στο αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη και οι φιλικοί δεσμοί με τη Ρωσία βλάπτουν τη Συμμαχία.

Παράλληλα, κάλεσε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να κάνουν περισσότερα για να επιλυθούν οι διαφωνίες και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη γειτονιά της Τουρκίας. 

«Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Ακάρ, ο οποίος σήμερα Δευτέρα συναντά τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είμαστε μια δοκιμασμένη χώρα, ένας δοκιμασμένος στρατός, που ποτέ δεν θα ενεργούσε αντίθετα στους συμμάχους μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με Συρία, Ιράν και Ιράκ. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη περιπολούν στον ουρανό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα υπέρ του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση έχει εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Στενά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως, αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την έκδοση αιτούντων άσυλο.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακριβώς όπως σεβόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων να γίνουν μέλη, πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια», είπε ο Ακάρ. «Θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους».

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «πήγαιναν πολύ καλά». Προηγουμένως είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τα αιτήματα της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων έκδοσης που τα σουηδικά δικαστήρια έχουν απορρίψει για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιβράδυνση της διαδικασίας ένταξης πιθανώς λειτουργεί προς όφελος της Μόσχας, προειδοποιούν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ανοιχτοί δίαυλοι με Πούτιν: «Θα έπρεπε να μας ευχαριστεί η Δύση»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί ιδιαίτερη συνεργασία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, απομακρύνοντας την Άγκυρα από τα άλλα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν οι FT.

Ωστόσο, ο Ακάρ δηλώνει «αισιόδοξος» ότι το Κογκρέσο θα επιτρέψει την πώληση αεροσκαφών F-16. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας και οι ΗΠΑ θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, αλλά στη συνέχεια θέτουν περιορισμούς στις στρατιωτικές μας αγορές», τόνισε.

Ο Ερντογάν έχει καταδικάσει μεν την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και αντιθέτως έχει εμβαθύνει τους διμερείς εμπορικούς δεσμούς από την έναρξη του πολέμου.

«Κάποιος πρέπει να μιλάει με τη Ρωσία. Χωρίς αυτόν τον διάλογο θα υπήρχε αδιέξοδο. Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστήσει τον πρόεδρό μας», είπε ο Ακάρ. Ο Ερντογάν μιλούσε συχνά τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια τηλεφωνούσε στον Πούτιν για να μεταφέρει τα μηνύματά του, είπε.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών, πρόσθεσε ο Ακάρ, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.

Η Τουρκία έχει συναντήσει την αντίθεση τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον σχετικά με τις απειλές της να ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία -όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας- για την καταπολέμηση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Ο Ακάρ αρνήθηκε να πει εάν επίκειται νέα επίθεση κατά της YPG. «Όταν έρθει η στιγμή, θα αναλάβουμε δράση, όπως και στο παρελθόν», είπε.

Η Τουρκία θα αποτρέψει «έναν τρομοκρατικό διάδρομο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτικό σχηματισμό, να διχάσει τη Συρία και να δημιουργήσει αστάθεια, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε ο Ακάρ.

Η κουρδική αυτονομία πέρα από τα σύνορα, συνέχισε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αποσχιστικές τάσεις μεταξύ της πολύ μεγαλύτερης κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία. Ο Ακάρ προέτρεψε τις ΗΠΑ να «βγουν από τον φαύλο κύκλο» και να τερματίσουν τη συνεργασία με το YPG, το οποίο έχασε δεκάδες χιλιάδες μαχητές ανακτώντας εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία θα επιθυμούσε μια «επανευθυγράμμιση» με την Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο Ακάρ. «Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας εταίρος. Μοιραζόμαστε κοινή ιστορία και πολιτισμό, κοινούς στόχους και αξίες. Όταν είμαστε δυνατοί, το ΝΑΤΟ είναι δυνατό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v