Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν σε Κογκρέσο: Εγκρίνετε F-16 για Τουρκία και F-35 για Ελλάδα

Με ελιγμό η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να προωθήσει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, γράφει η WSJ. Προϋπόθεση να αποδεχτεί η Αγκυρα την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν σε Κογκρέσο: Εγκρίνετε F-16 για Τουρκία και F-35 για Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ένα ντιλ 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια. Την πληροφορία μεταδίδει η WSJ επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Για την έγκριση του Κογκρέσου είναι απαραίτητη η υπογραφή της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τον εκσυγχρονισμό 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η χωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Ενώ οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι είναι τυχαίο ότι τα δυο προγράμματα ανακοινώνονται ταυτόχρονα, θα μπορούσε εκτιμηθεί ότι αυτό γίνεται για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16 σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής «έως ότου και εάν» κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος, σημειώνει η WSJ.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για να επιβάλει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πρόταση ίσως σημάνει πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους πολιτικούς του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει πει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως το «δέλεαρ» για να συμφωνήσει η Τουρκία.

Όπως είπαν, έτσι θα μπορούσε να καμφθεί η αντίθεση ορισμένων μελών του Κογκρέσου για την πώληση. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί μήνες έχουν υποστηρίξει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι επιτακτική για τη συλλογική ασφάλεια. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, ενώ το πακέτο για την Ελλάδα αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με πρόσθετη δύναμη πυρός.

Ο Ερντογάν απείλησε αρχικά ότι θα ασκήσει βέτο για την είσοδο των δύο χωρών του Βορρά, λόγω δεσμών τους με ομάδες Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι και καλούσε τις δύο χώρες να αξιολογήσουν τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης και να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι δεν θα υπάρξει καμία αμοιβή για την έγκριση της επέκτασης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία.

Οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που πρόσφατα έχουν ανταλλάξει απειλές στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η WSJ.

Η Τουρκία αρχικά συμμετείχε στο πρόγραμμα των ΗΠΑ για τα F-35, αλλά αποβλήθηκε αφού ο Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι το ρωσικό οπλικό σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να χακάρει το F-35.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη χώρα, η οποία διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Υπό τον Ερντογάν, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με στόχο τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v