Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τανκς Leopard και Challenger θα παραλάβει η Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Πολωνίας επιβεβαιώνει την απόφαση της χώρας, ενώ το Λονδίνο για πρώτη φορά παραδέχεται το σχεδιασμό αποστολής δυτικού τύπου αρμάτων μάχης.

Τανκς Leopard και Challenger θα παραλάβει η Ουκρανία

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει τανκς στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι ο τελευταίος ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να «συνεργαστεί με εταίρους» τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσει «πιο βαθιά και πιο γρήγορα στην παροχή στήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τανκς».

Αν προχωρήσει η συμφωνία για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με τανκς Challenger 2 του βρετανικού στρατού, θα είναι η πρώτη φορά που μια δυτική χώρα παρέχει στην Ουκρανία σύγχρονα βαρέα άρματα μάχης.

Στέλνει Leopard η Πολωνία

Παράλληλα, η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, θα στείλει άρματα μάχης Leopard ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού. «Μια ύλη Leopard θα παραδοθεί ως μέρος της οικοδόμησης του συνασπισμού», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. «Θέλουμε να είναι ένας διεθνής συνασπισμός».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει το Σάββατο ότι η Πολωνία δεν θα έστελνε άρματα Leopard στην Ουκρανία χωρίς τον σχηματισμό ευρύτερου συνασπισμού.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραμένει πεπεισμένος για την ανάγκη συντονισμού των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία με τους συμμάχους. Ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε σήμερα ότι δεν γνώριζε κανένα αίτημα από τους συμμάχους της να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v