Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test ΕΕ-ΗΠΑ για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ελαφρά συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο φέτος στην ευρωζώνη, αποφεύγουν οριακά την ύφεση οι ΗΠΑ. Τι προβλέπει η ΕΚΤ.

Crash test ΕΕ-ΗΠΑ για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε την Τρίτη ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη παραμένουν ασθενέστερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το μπλοκ να αναμένει ελαφρά συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει οριακά την ύφεση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τον ετήσιο πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια είναι υψηλότερες στις ΗΠΑ από ό,τι στην ευρωζώνη. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να είναι κάπως πιο επίμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, στο 9,2%. Τα στοιχεία Δεκεμβρίου για τις ΗΠΑ ανακοινώνονται την Πέμπτη, με τις αγορές να προβλέπουν νέα πτώση, στο 6,5%.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη, θα είναι 6,3% το 2023 και 3,4% το 2024, ενώ ο δομικός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αναμένεται να είναι στο 4,2% το 2023 και στο 2,8% το 2024.

Ενώ ο ονομαστικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος στην ευρωζώνη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες βραχυπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης έκθεσης σε κραδασμούς των τιμών ενέργειας που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει κάπως χαμηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v