Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώην CEO της McDonald's: Έφαγε «καμπάνα» $40.000 για παραπλάνηση επενδυτών

Απέκρυψε τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε το 2019, διατηρώντας μέρος της αποζημίωσής του και συνεπώς «παραβιάζοντας τα δικαιώματα των μετόχων». Επιπλέον, του επιβλήθηκε πενταετής στέρηση διευθυντικών δικαιωμάτων. Το σκεπτικό της SEC.

Πρώην CEO της McDonalds: Έφαγε «καμπάνα» $40.000 για παραπλάνηση επενδυτών

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατηγορεί τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της McDonald's Stephen Easterbrook για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στους επενδυτές σχετικά με τoν τερματισμό της θητείας του τον Νοέμβριο του 2019, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Easterbrook παραβίασε τις διατάξεις για καταπολέμηση της απάτης, βάσει των νόμων Securities Act του 1933 και Securities Exchange Act του 1934, καταχωρίζοντας στη συμφωνία διακοπής συνεργασίας το συμπέρασμα ότι η αποχώρησή του από τη McDonald's ήταν «χωρίς αιτία», παρόλο που οφειλόταν σε ανεπαρκή λήψη αποφάσεων και σε εμπλοκή σε ανάρμοστες σχέσεις με υπαλλήλους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξήγησε ότι ο Easterbrook δεν αποκάλυψε πλήρως τις παραβιάσεις της εταιρικής πολιτικής που οδήγησαν στον τερματισμό της θητείας του το 2019. Οι όροι της αποχώρησής του του επέτρεψαν να διατηρήσει «σημαντική αποζημίωση μετοχικού κεφαλαίου», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

«Όταν τα εταιρικά στελέχη υποβαθμίζουν τις εσωτερικές διαδικασίες για να διαχειριστούν την προσωπική τους φήμη ή να κερδίσουν χρήματα, παραβιάζουν τα θεμελιώδη καθήκοντά τους έναντι των μετόχων, οι οποίοι δικαιούνται διαφάνεια και δίκαιη μεταχείριση από τα στελέχη», δήλωσε ο Gurbir S. Grewal, διευθυντής Πειθαρχικού της SEC.

Ο Easterbrook συμφώνησε να πληρώσει 400.000 δολάρια ως ποινή και συναίνεσε σε πενταετή στέρηση διευθυντικής θέσης.

Η SEC είπε ότι δεν επέβαλε χρηματική ποινή στη McDonald's «υπό το πρίσμα της ουσιαστικής συνεργασίας τους» και των διορθωτικών μέτρων που έχει λάβει ο γίγαντας του γρήγορου φαγητού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v