Γαντζωμένος σε υψηλά ρεκόρ ο λιγνίτης για μια 10ετία

Καθώς πάνω από το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης λιγνίτη πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές, απαιτείται άμεση δράση για να μειωθεί η χρήση άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του IEA. Διαδηλώσεις στη Γερμανία.

Γαντζωμένος σε υψηλά ρεκόρ ο λιγνίτης για μια 10ετία

Η παγκόσμια ζήτηση λιγνίτη και οι εκπομπές CO2 παρέμειναν σχεδόν σε υψηλά ρεκόρ για μια δεκαετία.

Καθώς πάνω από το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης λιγνίτη συμβαίνει σε χώρες που έχουν δεσμευτεί να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, απαιτείται άμεση δράση για να μειωθεί η χρήση άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η παγκόσμια κατανάλωση λιγνίτη πρόκειται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο φέτος παρά τους φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για απόσυρση από την καύση «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων.

Η χρήση λιγνίτη φαίνεται πιθανό να αυξηθεί κατά 1,2% το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια τόνους σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του IEA. Επισημαίνει δε ότι η κατανάλωση πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025, καθώς οι μειώσεις στις προηγμένες οικονομίες αντισταθμίζονται από τη ζήτηση σε αναδυόμενες ασιατικές αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τον λιγνίτη φέτος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ήπειρο.

Γερμανία: Διαδηλώσεις για την επέκταση λιγνιτωρυχείου

Πολλές εκατοντάδες ακτιβιστές οικολόγοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα χωριό της δυτικής Γερμανίας, για να καταγγείλουν την προβλεπόμενη επέκταση ενός ανοιχτού λιγνιτωρυχείου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της αντίθεσής τους στα ορυκτά καύσιμα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χωριό Λούτζερατ, στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, το οποίο απαλλοτριώθηκε και έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Εδώ και πολλού μήνες ζούσαν εκεί ακτιβιστές οικολόγοι, ακόμη και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή στα γύρω δέντρα. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για «2.000 άτομα», οι διοργανωτές για «πολλές χιλιάδες».

Η σημερινή κινητοποίηση οργανώθηκε καθώς φαίνεται ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να εκκενώσει την περιοχή την επόμενη εβδομάδα ώστε η ιδιοκτήτρια της έκτασης, ο γερμανικός όμιλος RWE, να γκρεμίσει ό,τι απέμεινε από το χωριό και να ξεκινήσει τις εργασίες για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου. Η RWE έλαβε την άδεια αυτή στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο όμιλος δέχτηκε να σταματήσει το 2030 τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτήν την περιοχή της Ρηνανίας, δηλαδή οκτώ χρόνια νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. Στο μεταξύ όμως μπορεί να επεκτείνει το ορυχείο του Γκαρτσβάιλερ και να καταστρέψει για τον σκοπό αυτό το χωριό Λούτζερατ. Άλλα, γειτονικά χωριά, θα γλιτώσουν.

Η εταιρεία και οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι χρειάζονται σήμερα τον άνθρακα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, για να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που οδήγησε στην απότομη αύξηση των τιμών και τη διακοπή του ανεφοδιασμού από τη Ρωσία.

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η εντατικοποίηση της εξόρυξης άνθρακα στη Γερμανία είναι αντίθετη με τους στόχους του Βερολίνου να μειώσει τις εκπομπές CO2. Λένε επίσης ότι η RWE θα μπορούσε να κάνει εξόρυξη άνθρακα σε άλλες περιοχές και δεν χρειάζεται να καταστραφεί το χωριό. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να αναπτύξουν πολλές εκατοντάδες αστυνομικούς στον χώρο, την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της πιθανής εκκένωσής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v