Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν με ρωσικές πλάτες κινείται για συμφωνία με Ασαντ

Αλλαγή στρατηγικής από τον Τούρκο πρόεδρο. Τι επιδιώκει να πετύχει στη διαπραγμάτευση με τη Δαμασκό. Αντίδραση των ΗΠΑ που βλέπουν να πλήττονται τα συμφέροντά τους.

Ο Ερντογάν με ρωσικές πλάτες κινείται για συμφωνία με Ασαντ

Η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, κίνηση που εξελίσσεται κόντρα στις επιδιώξεις δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε την εξέγερση του 2011 κατά του Άσαντ, είναι πλέον έτοιμη να αναγνωρίσει δημοσίως την κυριαρχία του στη Συρία και να εργαστεί για την ανοικοδόμηση διπλωματικών δεσμών και εμπορικών σχέσεων, ανέφεραν πηγές που ενημερώθηκαν για την τουρκική θέση.

Σε αντάλλαγμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει ο Άσαντ να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές YPG να σχηματίσουν μια αυτόνομη περιοχή στα βόρεια τμήματα της χώρας που ελέγχουν σήμερα, ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφεραν.

Ο Ερντογάν διατύπωσε την ιδέα να συναντηθεί με τον Άσαντ μόλις την Πέμπτη μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Σύριων και Τούρκων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. «Θα βρεθούμε ως ηγέτες ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε μελλοντική συνάντηση με τον Άσαντ και τον Πούτιν.

Η αλλαγή αυτή υποστηρίζεται από τον σημαντικό στρατιωτικό σύμμαχο του Άσαντ, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία προσπάθησαν να βελτιώσουν τη θέση του Άσαντ στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αρχικά προτείνει την Τουρκία να τα βρει με τον Άσαντ πέρυσι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ερντογάν στο Σότσι. Τώρα ο Ερντογάν ασπάζεται τη θέση καθώς προχωρά σε εκλογές και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό. Για τη Ρωσία, μια τέτοια συμφωνία θα τη βοηθήσει να δείξει ότι μπορεί να αμφισβητήσει με επιτυχία την επιρροή των ΗΠΑ στη Συρία.

«Δεν θα υποστηρίζουμε άλλες χώρες που εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Άσαντ. «Έχουμε δει αναφορές για πιθανές συναντήσεις, είτε πρόκειται για διμερή συνάντηση, είτε για τριμερή συζήτηση που περιλαμβάνει και τη Ρωσία», είπε.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των Σύριων προσφύγων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, είπαν οι πηγές. Θέλει να ελαφρύνει το πολιτικό και οικονομικό κόστος της φιλοξενίας του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο, ή περίπου 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Το να πιέζει για μια επιστροφή, ή το ξεκίνημα μιας, συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του πριν από τις εκλογές, λένε οι πηγές.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα απειλήσει με εισβολή στη βόρεια Συρία για να απωθήσει το YPG, κίνηση που οι ΗΠΑ λένε ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλους σκληροπυρηνικούς μαχητές που εξακολουθούν να είναι παρόντες στην περιοχή.

Μια πολιτική συμφωνία με τον Άσαντ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να κηρύξει μια νίκη εναντίον του YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση και μεγαλύτερη οργή των ΗΠΑ, λένε οι πηγές, προσθέτοντας ότι ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα αναμένεται να ξεκινήσουν κοινές περιπολίες κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία. Η Συρία θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συντονισμένες περιπολίες στο μέλλον εκεί.

Το YPG και οι συμμαχικοί μαχητές στις βόρειες περιοχές της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτιμάται ότι ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο του εδάφους της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως απειλή λόγω των δεσμών του με μια παράνομη κουρδική ομάδα PKK που επιδιώκει την αυτοδιοίκηση στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Η συριακή κυβέρνηση αντιτίθεται επίσης σε οποιαδήποτε μορφή ενδεχόμενης κουρδικής αυτονομίας στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας αναμένεται να συναντηθούν αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τη δεκαετή σύγκρουση και πώς να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v