Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται με τεθωρακισμένα Bradley και Marder η Ουκρανία

ΗΠΑ και Γερμανία ετοιμάζονται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνάμεις του Κιέβου. Προηγήθηκε η Γαλλία που ανακοίνωσε την αποστολή τεθωρακισμένων AMX-10RC.

Ενισχύεται με τεθωρακισμένα Bradley και Marder η Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, προσφέροντας σημαντική αναβάθμιση στην ισχύ πυρός της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθεέν, οι ΗΠΑ θα στείλουν τεθωρακισμένα Bradley (φωτ.) ενώ η Γερμανία θα στείλει Marder.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του Β. Ζελένσκι, καθώς οι δυνάμεις του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που αποτελούν σήμερα βασικό πλεονέκτημα για τη Ρωσία στη σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, επανέλαβε την ανάγκη για βαρύτερα όπλα.

«Η Ουκρανία δεν ζήτησε ποτέ από τους Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στη γη μας αντί για εμάς», είπε ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο σε ομιλία του στις 21 Δεκεμβρίου. «Σας διαβεβαιώνω ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να χειρίζονται τέλεια τα αμερικανικά τανκς και αεροπλάνα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως αρνηθεί την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων, λέγοντας ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να τα λειτουργήσει και να τα συντηρήσει. Αλλά οι σύμμαχοι έχουν ήδη ανακοινώσει κινήσεις για την παροχή τέτοιων όπλων. Η Πολωνία παρείχε άρματα μάχης και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10RC.

Τα τεθωρακισμένα που θα σταλούν από τις ΗΠΑ είναι οχήματα μεταφοράς πεζικού εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους θα προέλθουν από τα υπάρχοντα αποθέματα του Πενταγώνου τα οποία έχει αποφασιστεί να μειωθούν. 

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν νωρίτερα ότι η Γερμανία πλησιάζει σε απόφαση να στείλει δεκάδες οχήματα Marder από τα αποθέματά της. Η απόφαση δεν είχε ληφθεί οριστικά. 

«Στο παρελθόν, πάντα προσαρμόζαμε την υποστήριξή μας στον ουκρανικό στρατό στην κατάσταση», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Όσλο. «Τώρα η Γαλλία αποφάσισε να προμηθεύσει ελαφριά τανκς και οι ΗΠΑ έχουν δείξει σχέδια να κάνουν το ίδιο. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει και τη γερμανική θέση».

Αν και το Bradley είναι ελαφρύτερο από ένα τανκ, ο David Perkins, ένας απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων των ΗΠΑ, είπε τον περασμένο μήνα ότι θα ήταν «σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα σημερινά ουκρανικά τεθωρακισμένα» και είναι «παραπάνω από ισοδύναμο» απέναντι στα ρωσικά τεθωρακισμένα και τα άρματα μάχης T-72.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v