Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκαρφαλώνουν στο 6,48% τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 25ετίας έπεσαν οι αιτήσεις για νέα δάνεια, καθώς το κόστος δανεισμού, που ανεβαίνει για δεύτερη εβδομάδα, αποδυναμώνει την αγορά κατοικίας. Γιατί επιμένουν οι κακοί οιωνοί.

Σκαρφαλώνουν στο 6,48% τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αυξήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, μεταδίδει το Bloombrg. Ο μέσος όρος για ένα σταθερό δάνειο διάρκειας 30 ετών ήταν 6,48%, από 6,42% την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε η Freddie Mac.

Τα ασταθή και ανερχόμενα κόστη δανεισμού μάλλον δεν ενθαρρύνουν τους επίδοξους αγοραστές κατοικιών, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εδώ και μήνες. Ενώ η ζήτηση βρίσκεται σε ύφεση, οι πωλητές επίσης συγκρατούνται, απρόθυμοι να δεχτούν εκπτώσεις ή να εγκαταλείψουν φτηνά στεγαστικά δάνεια που είχαν κλειδώσει πριν αρχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς πέρυσι.

«Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια βυθίστηκαν σε χαμηλό 25ετίας αυτή την εβδομάδα, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να αποδυναμώνουν την αγορά», δήλωσε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος απ' όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα και τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκε η δέσμευσή της για νομισματική σύσφιξη, που σημαίνει ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλά για το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v