Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Έπεσε το οχυρό των αρνητικών επιτοκίων

Το χρέος με αρνητική απόδοση εξαφανίστηκε από προσώπου γης, μετά και τη μετατόπιση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος εποχής: Η παγκόσμια αγοραία αξία τέτοιων ομολόγων πέφτει στο μηδέν, για πρώτη φορά από το 2010.

Ομόλογα: Έπεσε το οχυρό των αρνητικών επιτοκίων

Εξανεμίζονται τα ομόλογα αρνητικής απόδοσης παγκοσμίως, μετά και την απροσδόκητη αλλαγή πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα, που έδωσε τη χαριστική βολή στο τελευταίο προπύργιο των αποδόσεων κάτω του μηδενός.

Οι αρνητικές αποδόσεις -που προκύπτουν όταν οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν τόσο ψηλά που οι αγοραστές που τα διατηρούν μέχρι τη λήξη τους είναι εγγυημένο ότι θα χάσουν χρήματα- κατέκλυσαν ένα ευρύ φάσμα αξιόγραφων σταθερού εισοδήματος ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, με την αγοραία αξία της διαπραγμάτευσης χρέους σε απόδοση υπό το μηδέν να εκτοξεύεται πάνω από τα 18 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2020, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια και ξεκίνησαν τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων στον απόηχο της πανδημίας.

Αλλά ο απότομος τερματισμός της χαλαρής νομισματικής πολιτικής τον περασμένο χρόνο, γράφουν οι Financial Times, πυροδότησε ένα ιστορικό ξεπούλημα ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη και την Ελβετία έριξαν αυλαία στη μακρά περίοδο των αρνητικών επιτοκίων.

Έτσι έμεινε μόνη η Ιαπωνία στην επικράτεια των αρνητικών επιτοκίων, με το μείον 0,1% της BoJ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν την κυβέρνηση για να δανειστεί. 

Ωστόσο, η κίνηση της BoJ τον περασμένο μήνα να χαλαρώσει την πολιτική σταθεροποίησης μακροπρόθεσμων αποδόσεων κοντά στο μηδέν έδωσε ώθηση στις αποδόσεις της ευρείας αγοράς ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και πυροδότησε εικασίες ότι η εποχή των αρνητικών επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος της.

Η απόδοση των διετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 0,03% από -0,02% στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί την αγοραία αξία του χρέους με αρνητική απόδοση σε όλο τον κόσμο έπεσε στο μηδέν αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2010. Μέρος βραχυπρόθεσμου ιαπωνικού δημόσιου χρέους εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με απόδοση οριακά χαμηλότερη του μηδέν, αλλά το χρέος με διάρκεια κάτω του ενός έτους δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη.

Ενώ οι ονομαστικές αποδόσεις κάτω του μηδενός έχουν εξαφανιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι επενδυτές ομολόγων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις σε πολλές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v