Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν σε Πούτιν: Απαιτείται κατάπαυση του πυρός στις ειρηνευτικές προσπάθειες

Την ανακοίνωση για το τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έκανε η τουρκική προεδρία. Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών για να υπάρξει διάλογος, είπε ο Πούτιν.

Ερντογάν σε Πούτιν: Απαιτείται κατάπαυση του πυρός στις ειρηνευτικές προσπάθειες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να υποστηριχθούν από μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση», όπως δήλωσε την Πέμπτη η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με το Reuters, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενέργεια και τον διάδρομο των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εκκαθαριστεί από τους Κούρδους μαχητές η συριακή συνοριακή περιοχή.

Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών για να υπάρξει διάλογος, είπε ο Πούτιν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.

"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες", ανέφερε το Κρεμλίνο.

Επίσης, ο Πούτιν "αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση", ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v