Μerrill:Το ευρωπαϊκό bear market συνεχίζεται

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του 2003 της Merrill Lynch για την ευρωπαϊκή αγορά. Ενώ οι εκτιμήσεις για τις εταιρίες καταναλωτικών ειδών οι προβλέψεις είναι θετικές, η χρονιά αναμένεται δύσκολη για τις τράπεζες.

Μerrill:Το ευρωπαϊκό bear market συνεχίζεται
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Merrill Lynch για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών κατά το τρέχον έτος, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεσή του οίκου με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η Merrill Lynch, το bear market δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ για το 2003 οι μετοχές αναμένεται να μείνουν ευμετάβλητες. Η εκθεση θέτει ως τιμή στόχο για το δείκτη FTSE 100 και μέχρι το τέλος του 2003 τις 3.900 μονάδες. Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη των εταιριών, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, αναμένεται ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκιά τους, ενώ και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσεις το επιτόκιο στο 2,25%, ενώ η αδύναμη οικονομία και το ισχυρό ευρώ πιθανολογείται ότι ίσως επιφέρουν περαιτέρω μειώσεις.

Ωστόσο, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τις εταιρίες καταναλωτικών ειδών, όπου αναφέρεται ότι οι αποτιμήσεις είναι σε ελκυστικά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης υποχώρησης των τιμών των μετοχών.

Επίσης, θετική είναι η Merrill Lynch για την πορεία των ενεργειακών εταιριών, καθώς αναμένει ότι οι παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν στην αύξηση των τιμών θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για τα επόμενα πέντε χρόνια και η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει τη συνολική παραγωγή.

Αντίθετα, για τον κλάδο των τραπεζών αναφέρεται ότι το 2003 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Οι φόβοι για την ποιότητα του ενεργητικού εξακολουθούν να υφίστανται, με τους κυριότερους κινδύνους για το 2003 να προέρχονται από τη μείωση εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v