Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη κλιμάκωση με drones στην κορεατική χερσόνησο

Πρώτη φορά η Νότια Κορέα έστειλε drones πέρα από τα σύνορα απαντώντας σε αντίστοιχη κίνηση του Βορρά.

Επικίνδυνη κλιμάκωση με drones στην κορεατική χερσόνησο

Η Νότια Κορέα έστειλε drones πέρα από τα σύνορα στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά τη Δευτέρα, μια άνευ προηγουμένου κίνηση αφού το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον εναέριο χώρο της.

Η «ανταλλαγή» drones, η οποία σταμάτησε για λίγο την απογείωση αεροσκαφών σε μεγάλα αεροδρόμια κοντά στη Σεούλ, έγινε καθώς ο Κιμ ξεκινούσε μια μεγάλη πολιτική συνάντηση για να καθορίσει την ασφάλεια, την οικονομική και πολιτική πολιτική για το επόμενο έτος, ανέφερε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πέρασε τον περασμένο χρόνο βελτιώνοντας το ατομικό του οπλοστάσιο, χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον να επιστρέψει στις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό που έχουν σταματήσει εδώ και τρία χρόνια, σημειώνει το Bloomberg.

Το καθεστώς του Κιμ έστειλε πέντε drones πέρα από τα σύνορα τη Δευτέρα, πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια. Το πρώτο πέρασε τα σύνορα στις 10:25 π.μ. και επέστρεψε αφού πέταξε για περίπου τρεις ώρες. Τέσσερα ακόμη εντοπίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και αργότερα εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ, δήλωσε ο Γενικός Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι κάποιο μπορεί να ήρθε στην περιοχή της Σεούλ για να τραβήξει ενδεχομένως φωτογραφίες του προεδρικού γραφείου, αλλά το υπουργείο Άμυνας απέρριψε τον ισχυρισμό. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι απάντησε στην εισβολή drone απογειώνοντας μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Yonhap, να λένε ότι περίπου 100 βολές ρίχτηκαν σε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της κοντά σε δυτικά παράκτια νησιά.

Αργότερα, η Νότια Κορέα ανέπτυξε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα μέσα αναγνώρισης σε περιοχές κοντά στα σύνορα και στη Βόρεια Κορέα και φωτογράφησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η κίνηση είναι συνεπής με τη στρατηγική της Νότιας Κορέας να απαντά στις βορειοκορεατικές προκλήσεις με παρόμοιο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v