Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δικαστήρια κατά της ΕΕ η Πολωνία

Η κυβέρνηση θέλει το ανώτατο δικαστήριο να σταματήσει την καθημερινή ποινή του 1 εκατ. ευρώ. Η διαμάχη για τις αλλαγές στο δικαστικό σώμα έχει αμαυρώσει τις σχέσεις Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

Στα δικαστήρια κατά της ΕΕ η Πολωνία

Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ κατέθεσε η Πολωνία για να σταματήσει το ημερήσιο πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης της χώρας σχετικά με τις σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σώμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας πιστεύει ότι η ποινή, η οποία έχει αυξηθεί σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να αποσυρθεί επειδή συμμορφώθηκε με την εντολή του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ για διάλυση του λεγόμενου πειθαρχικού τμήματος δικαστών, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Szymon vel Sek Szynkowski.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Πολωνίας και της ΕΕ στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου. Ερχεται επίσης καθώς οι διαφωνίες εντός του κυβερνώντος συνασπισμού εμποδίζουν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με μια συμφωνία που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες η οποία θα άνοιγε το δρόμο για την αποδέσμευση 35,4 δισ. ευρώ σε βοήθεια μετά την πανδημία.

«Το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκκαθαρίστηκε και οι διατάξεις που δημιούργησαν αμφιβολίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπαψαν να ισχύουν», δήλωσε στο Bloomberg την Παρασκευή ο Szynkowski, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεση κατά της Επιτροπής. «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν λόγοι για την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή».

Η Πολωνία ζήτησε τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή να σταματήσει το πρόστιμο από τις 15 Ιουλίου, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές που αντικαθιστούν τον αμφισβητούμενο πειθαρχικό μηχανισμό με νέο επιμελητήριο. Η αγωγή της Πολωνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna αργά την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο, το οποίο προέκυψε από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει περιοδικά το ποσό που οφείλεται από πληρωμές που λαμβάνει η Πολωνία από τον προϋπολογισμό του μπλοκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v