Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεμλίνο: Οι Patriot δεν θα εμποδίσουν τους στόχους μας

Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα που δίνεται στον Ζελένσκι δεν θα ανατρέψει τα σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Δεν θέλουν ειρήνη, οι ΗΠΑ μας πολεμούν "μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό"».

Κρεμλίνο: Οι Patriot δεν θα εμποδίσουν τους στόχους μας

Οι αμερικανικές προμήθειες προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, δεν θα βοηθήσουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης ούτε θα εμποδίσουν τη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της, δήλωσε η Μόσχα σύμφωνα με το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν δόθηκαν σημάδια ετοιμότητας για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά την επίσκεψη Ζελένσκι, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία, «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό».

«Αυτό δεν ευνοεί μια γρήγορη διευθέτηση, αντιθέτως», είπε ο Πεσκόφ για το σύστημα Patriot. «Και δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιτύχει τους στόχους της κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι Patriot είναι «παλιό πυραυλικό σύστημα - και πάντα υπάρχει αντίδοτο».

Ο Ζελένσκι είπε στο Κογκρέσο ότι το σύστημα Patriot αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας ασπίδας απέναντι στη Ρωσία.

«Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να στερήσουμε το κράτος-τρομοκράτη από τη δυνατότητα να χτυπήσει τις πόλεις μας, την ενέργειά μας», είπε σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο, δίπλα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα σχόλια του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον έγιναν καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι -ορισμένοι από τους οποίους έχουν εκφράσει αυξανόμενο σκεπτικισμό για την αποστολή τόσης βοήθειας στην Ουκρανία- πρόκειται να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου.

Το Κογκρέσο βρίσκεται στα πρόθυρα έγκρισης επιπλέον 44,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επείγουσα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, πέραν των περίπου 50 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία φέτος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλλη μια στρατιωτική βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Patriot.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v