Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Προβλέψεις για ράλι έως τις 4.000 δολάρια το 2023

Οι φόβοι για πληθωρισμό και ύφεση μπορούν να υπερδιπλασιάσουν τις τιμές. Αντικρουόμενες προβλέψεις και «χρυσά» δισεκατομμύρια Κίνας και Ινδίας.

Χρυσός: Προβλέψεις για ράλι έως τις 4.000 δολάρια το 2023

Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στις 4.000 δολάρια ανά ουγκιά το 2023, όσο οι αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν ασταθείς τις αγορές, δήλωσε ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, είπε ο Kiener στο CNBC.

Υπάρχει πιθανότητα η αγορά χρυσού να δει μια σημαντική κίνηση, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι μόνο 10% ή 20%», αλλά «θα πιάσει πραγματικά νέα υψηλά».

Ο Kiener εξήγησε ότι πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «λίγη ύφεση» το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα οδηγούσε πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας αμέσως πιο ελκυστικό τον χρυσό. Ο χρυσός είναι επίσης το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν διπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων την ίδια περίοδο του 2018.

«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση σε χρυσό είναι μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Δεν το έχουν πετύχει αυτό ούτε τα ομόλογα ούτε οι μετοχές», είπε ο Kiener, τονίζοντας πως ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες του κόσμου. «Ο χρυσός είναι πολύ καλό αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, πραγματικό "χρυσάφι" κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού και εξαιρετική προσθήκη σ' ένα χαρτοφυλάκιο».

Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, όμως, ο Kenny Polcari, υπεύθυνος στρατηγικής της Slatestone Wealth, δεν συμφωνεί ότι οι τιμές μπορούν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος.

«Δεν θέτω ως τιμή-στόχο τις 4.000 δολάρια, αν και θα το ήθελα πολύ», είπε στο CNBC.

Υποστήριξε ότι οι τιμές θα κρατηθούν γύρω στα 1.900 δολάρια η ουγκιά. Θα καθοριστούν, εξήγησε, από το πώς ανταποκρίνεται ο πληθωρισμός στις αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως.

Ο χρυσός έκανε ένα ράλι την Τρίτη ξεπερνώντας τα 1.800 δολάρια, καθώς το δολάριο υποχώρησε, πορεία που αντιστράφηκε την επομένη.

Σε μεγάλο αγοραστή χρυσού αναδεικνύεται η Κίνα. Προ ημερών, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε χρυσό αξίας περίπου 1,8 δισ. δολαρίων στα αποθέματά της, ανεβάζοντας τη σωρευτική αξία σε περίπου 112 δισ. δολάρια, ανέφερε το Reuters.

«Ουσιαστικά ο χρυσός φεύγει από τη Δύση και πηγαίνει στην Ασία», προσθέτει ο Kiener.

Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας Zerodha της Ινδίας, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, αρχής γενομένης από το 2023, καθώς «το πολύτιμο μέταλλο παραδοσιακά είναι αντιστρόφως ανάλογο του πληθωρισμού».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v