Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα στο 9% τα επιτόκια στην Τουρκία

Στοχεύει να ευθυγραμμίσει ολόκληρη τη δέσμη εργαλείων πολιτικής της χώρας με τη λεγόμενη «liraization strategy», επιδιώκοντας μόνιμη σταθερότητα τιμών μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής και εξαγωγών.

Αμετάβλητα στο 9% τα επιτόκια στην Τουρκία

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στο 9%, καθώς στοχεύει να ευθυγραμμίσει ολόκληρη τη δέσμη εργαλείων πολιτικής της χώρας με τη λεγόμενη «liraization strategy», επιδιώκοντας μόνιμη σταθερότητα τιμών μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής και εξαγωγών.

«Οι κορυφαίοι δείκτες δείχνουν τη συνέχιση των ανησυχιών για την ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και των αυξήσεων των επιτοκίων», σημείωσε.

«Ενώ οι αρνητικές συνέπειες των περιορισμών προσφοράς σε ορισμένους τομείς, ιδίως τα βασικά τρόφιμα, έχουν αμβλυνθεί από τις στρατηγικές λύσεις που διευκολύνει η Τουρκία, το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού παραγωγών και καταναλωτών συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τρέχον ρεκόρ πληθωρισμού, που ανέρχεται σε περίπου 85%, οφείλεται στα άλματα του ενεργειακού κόστους και τη σχετική άνοδο των τιμών των τροφίμων και των γεωργικών βασικών προϊόντων, προβλέποντας ότι «μια διαδικασία αποπληθωρισμού θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί το παγκόσμιο ειρηνικό περιβάλλον καθώς και λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την «ενίσχυση της βιώσιμης σταθερότητας των τιμών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v