Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος εποχής για τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα

Η απόδοση του 2ετούς ιαπωνικού ομολόγου έφτασε στο 0,01%, αφότου η κεντρική τράπεζα διπλασίασε το ανώτατο όριο των αποδόσεων των 10ετών την Τρίτη.

Τέλος εποχής για τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα

Πρώτη φορά από το 2015 ανήλθε πάνω από το μηδέν η απόδοση του 2ετούς ιαπωνικού ομολόγου, φέρνοντας την παγκόσμια εποχή των αρνητικών αποδόσεων πιο κοντά στο τέλος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόδοσή του ενισχύθηκε έως και δύο μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 0,01% σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Japan Bond Trading, αφότου η κεντρική τράπεζα διπλασίασε το ανώτατο όριο των αποδόσεων των 10ετών την Τρίτη.

Ολοι οι άλλοι τίτλοι αναφοράς έχουν αποδόσεις πάνω από το μηδέν και ο δείκτης του Bloomberg για το παγκόσμιο χρέος αρνητικής απόδοσης περιέχει μόνο βραχυπρόθεσμα ιαπωνικά ομόλογα.

Η δεξαμενή του παγκόσμιου χρέους με αποδόσεις κάτω από το μηδέν συρρικνώθηκε την Τρίτη στα 686 δισ. δολάρια, από 11 τρισ. στο τέλος του 2021, καθώς το φετινό κύμα σύσφιξης της παγκόσμιας πολιτικής έστειλε τα ομόλογα στην πρώτη bear market σε μια γενιά.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διευρύνει το εύρος trading για τις 10ετείς αποδόσεις οδήγησε τα ομόλογα σε πτώση παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν ότι η τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα που τηρούσε τις υπερβολικά χαλαρές ρυθμίσεις για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας ή και περισσότερο, τελικά υποχώρησε σε τάση σύσφιξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v