Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίσινγκερ: Πώς θα αποφύγουμε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο

Παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέρ της διπλωματικής επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία. Τα κέρδη που έχει κατοχυρώσει το Κίεβο, η αναγκαία σύνδεση με το ΝΑΤΟ και η πρόταση για δημοψηφίσματα.

Κίσινγκερ: Πώς θα αποφύγουμε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο

Υπέρ της επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία μέσω της διπλωματικής οδού τάσσεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προειδοποιεί παράλληλα για κίνδυνο ευρύτερης σύρραξης, αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις.

Σε άρθρο του στο Spectator, ο αιωνόβιος σήμερα Κίσινγκερ τονίζει ότι ο χειμώνας οδηγεί σε αναγκαστική παύση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, παρομοιάζοντας τις υφιστάμενες συνθήκες με την κατάσταση που επικρατούσε τον Αύγουστο του 1916 στα μέτωπα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Τότε οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναζήτησαν τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, αλλά όπως επισημαίνει ο Κίσινγκερ, ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον καθυστέρησε να αναλάβει έγκαιρα πρωτοβουλίες, μεταθέτοντας τις όποιες κινήσεις για μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εκατομμύρια ακόμα ζωές.

«Είναι σήμερα η υφήλιος αντιμέτωπη με μια συγκρίσιμη καμπή στην Ουκρανία καθώς ο χειμώνας επιβάλει παύση των εκεί μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων; Έχω επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξη μου στη συμμαχική στρατιωτική προσπάθεια για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Αλλά πλησιάζει η στιγμή να στηριχτούμε στις στρατηγικές αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή για την επίτευξη της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων» γράφει ο βετεράνος διπλωμάτης και στοχαστής.

«Η Ουκρανία έχει γίνει ένα σημαντικό κράτος στην Κεντρική Ευρώπη για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία. Υποβοηθούμενη από τους συμμάχους της και ορμώμενη από  τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει εμποδίσει τις ρωσικές συμβατικές δυνάμεις... Και το διεθνές σύστημα – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας – αντιτίθεται στην απειλή ή τη χρήση των πυρηνικών της όπλων από τη Ρωσία» σημειώνει ο Κίσινγκερ.

«Αυτή η διαδικασία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα αρχικά ζητήματα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία απέκτησε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αποτελεσματικούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη, λαμβάνοντας εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όπως κι αν αυτό εκφραστεί. Η εναλλακτική της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα, ειδικά μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον περασμένο Μάιο, συνέστησα τη θέσπιση γραμμής κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος των συνόρων που υπήρχαν εκεί πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία θα παραχωρήσει όσα εδάφη κατέλαβε μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά όχι το έδαφος που κατέλαβε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά από την κατάπαυση του πυρός. Εάν η επαναφορά στην προπολεμική διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πολέμου ή μέσω διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να διερευνηθεί η προσφυγή στην αρχή της αυτοδιάθεσης. Τα διεθνώς εποπτευόμενα δημοψηφίσματα σχετικά με την αυτοδιάθεση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ιδιαίτερα διχασμένες περιοχές που έχουν αλλάξει χέρια επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των αιώνων» υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει ο στόχος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα είναι διπλός: να επιβεβαιωθεί η ελευθερία της Ουκρανίας και να καθοριστεί μια νέα διεθνής δομή, ειδικά για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία θα πρέπει να βρει μια θέση σε μια τέτοια παγκόσμια τάξη, τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βέλτιστο αποτέλεσμα δεν θα είναι η πλήρης αποδυνάμωση της Ρωσίας. Όπως υποστηρίζει, παρά τη ροπή προς τη βία, η Ρωσία έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια ισορροπία και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. «Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλήσει με κλιμάκωση στην Ουκρανία» προειδοποιεί ο Κίσινγκερ.

Ακόμα κι αν αυτή η ικανότητα μειωθεί, υποστηρίζει ο Κίσινγκερ, η διάλυση της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατρέψει την τεράστια επικράτειά της σε διεκδικούμενο έδαφος για εγχώριες και γειτονικές δυνάμεις και σε νέο κύκλο συρράξεων. «Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v