Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο αυστηρό κώδικα δεοντολογίας για τα στελέχη της υιοθετεί η ΕΚΤ

Στη σκιά υποθέσεων διαφθοράς που αμαυρώνουν την εικόνα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί πιο αυστηρούς κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας των στελεχών της. Οι νέοι περιορισμοί και τα ασυμβίβαστα.

Πιο αυστηρό κώδικα δεοντολογίας για τα στελέχη της υιοθετεί η ΕΚΤ

Eνισχυμένο κώδικα δεοντολογίας για τα υψηλόβαθμα στελέχη δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που εκπονήθηκε από ανεξάρτητη Επιτροπή και επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς στις ιδιωτικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Εποπτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους ενισχυμένους κανόνες, τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ πρέπει να περιορίσουν τις επενδύσεις τους σε εισηγμένες εταιρείες και σε διαφοροποιημένα σχήματα ETF και αμοιβαία κεφάλαια. Οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται ήδη και που, μετά τις τροποποιήσεις, δεν εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες μπορούν να διατηρηθούν ως παλαιού τύπου περιουσιακά στοιχεία. Δεν επιτρέπονται περαιτέρω αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, ενώ τυχόν πωλήσεις θα απαιτούσαν προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Για περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα αποκαλύπτουν επίσης δημοσίως όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος. Οι πληροφορίες θα δημοσιεύονται ετησίως στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Επίσης, θα αναφέρονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας τυχόν συναλλαγές συζύγων και ανήλικων τέκνων, ύψους άνω των 10.000 ευρώ. Απαιτείται, ακόμη, τυχόν συναλλαγές άνω των 50.000 ευρώ να αναφέρονται τουλάχιστον 30 ημέρες νωρίτερα.

Οι νέες αρχές στοχεύουν στον μετριασμό των κινδύνων κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών και πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων, καθώς και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

«Οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Δεοντολογίας μας έχουν την πλήρη υποστήριξη όλων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ και αποτελούν ισχυρή ένδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας στη δημόσια αποστολή της ΕΚΤ, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων που υπηρετούμε», λέει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ. «Ενώ ο τρέχων Κώδικας έχει αποδειχθεί σταθερός και αποτελεσματικός, οι νέοι κανόνες θα φέρουν τα πρότυπα δεοντολογίας στο επόμενο επίπεδο και θα διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουμε μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων σε αυτόν τον τομέα».

Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα παραμένουν σε ισχύ για όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ για έξι μήνες μετά τη λήξη της θητείας τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v