Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρσα... παλιομοδίτικων όπλων κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία αποδεικνύεται ότι οι πόλεμοι του 21ου αιώνα δεν αφορούν μόνο εξοπλισμό πολύ υψηλής τεχνολογίας. Πικρές διαπιστώσεις για τη Δύση.

Κούρσα... παλιομοδίτικων όπλων κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, καταστρέφοντας περαιτέρω υποδομές ενέργειας προκειμένου οι κάτοικοι να μην έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 70 πυραύλους κατά της Ουκρανίας την Παρασκευή, ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου. Ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθεί το εθνικό δίκτυο και η ηλεκτροδότηση συγκριτικά με προηγούμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει προς τον 11ο μήνα, έρχονται στο φως επαναξιολογήσεις σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των στρατευμάτων και τον εξοπλισμό που διαθέτουν τώρα και θα χρειαστούν στο μέλλον.

Το Bloomberg αναφέρει πώς το Πεντάγωνο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για δεκαετίες προσπάθησε να κάνει τις προμήθειες οπλικών συστημάτων πιο ευέλικτες, ικανές να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες πολεμικές απειλές και απαιτήσεις. Επιδίωξε επίσης να πείσει τις βιομηχανίες όπλων να δεσμευτούν για πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των συμμάχων που έχουν στείλει μαζικά όπλα στην Ουκρανία - από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας έως βλήματα πυροβολικού - και βλέπουν με αγωνία τη μείωση των αποθεμάτων.

Οι χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο δίλημμα: πώς να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία όταν εξαντλούνται τα όπλα που διαθέτουν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή η σύγκρουση έδειξε ότι οι πόλεμοι του 21ου αιώνα δεν αφορούν μόνο εξοπλισμό πολύ υψηλής τεχνολογίας, σημειώνει το Bloomberg.

Σίγουρα, οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν αντίκτυπο και δοκιμάζουν την άμυνα της Ουκρανίας, με τις ΗΠΑ να προετοιμάζονται ενδεχομένως να στείλουν Patriot στο Κίεβο. Αλλά ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι είναι ο συνδυασμός του παλιομοδίτικου πυροβολικού με drone για ακρίβεια στον υπολογισμό των χτυπημάτων.

Εως τώρα έχει υπάρξει βαριά χρήση πυροβολικού και από τις δύο πλευρές - σύμφωνα με το Royal United Services Institute εκτοξεύονται πάνω από 24.000 οβίδες την ημέρα, μερικές φορές πολύ περισσότερες. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί 100.000 οβίδες το μήνα. Οι ΗΠΑ παράγουν πολύ λιγότερες από αυτό το νούμερο αυτή τη στιγμή.

Ο επικεφαλής του αμυντικού κέντρου πληροφοριών της Εσθονίας εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ακόμα περίπου 10 εκατ. βλήματα πυροβολικού σε απόθεμα στις στρατιωτικές αποθήκες της.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο πόλεμος έχει ακόμα κάποιο δρόμο, αλλά έχει και όριο. Στο τέλος, αυτό που θα κρίνει τη συνέχεια και την έκβαση στην πολεμική σύγκρουση εξαρτάται από το εξής: Ποιος θα έχει το πλεονέκτημα την ερχόμενη άνοιξη κρίνεται από το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο μέχρι τότε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v